De Spanjaard als landgenoot.

 

“Emigreren” zeiden sommige mensen tegen mij toen ik bekend maakte dat ik van plan was in Spanje te gaan wonen. Emigreren? Dat woord had in mijn gedachten de betekenis van elkaar nooit meer zien, eens in het jaar een brief, misschien met foto, met een beetje geluk twee keer.

Ik zag er meer verhuizen in maar dat wil niet zeggen dat er grote verschillen zijn. De polders zijn weg, er zijn geen sloten, de zon schijnt meestal en er zijn bergen. Ruimte, ruimte is er ook, soms is er zelfs ruimte die nog door geen mensenhand beroerd schijnt te zijn. En er is stilte, iets waarmee de ~Nederlandse mens nauwelijks nog vertrouwd is. Ja, er is wel iets te zeggen voor dat woord “emigreren”.

De meeste bezoekers van Spanje komen daar niet aantoe want zij blijven hangen aan de stranden en zien Spanjaarden vooral als hulpmiddelen om hun zon- en drankperiode aangenaam te maken en te zorgen voor voldoende seksontmoetingsplaatsen. Daartoe dient natuurlijk niet alleen het strand  maar ook de disco. Hoe dan ook, de klant is koning en op die manier zal hij/zij de Spanjaard nooit beschouwen als gelijkwaardig partner in die merkwaardige Unie die Europees heet.

Want ja…als dan ineens blijkt dat die suffe discotheekboy of kelner een financieel voordeel heeft boven ons “hardwerkende Nederlanders” doordat hij eerder met pensioen gaat, dan is het bed te klein natuurlijk. En als dan blijkt dat de hele Unie water maakt, dan moet het wel aan die sukkels van Spanjaarden, Grieken en als die andere zachte onderbuikbewoners liggen.

En ja…we bedenken ons dan ook nog wel tienmaal voordat we weer naar die zonovergoten stranden gaan want ja, die Spanjaarden zijn alleen maar op je geld uit. Wie had dat gedacht?

Ja de tragiek is voor mij en die andere Nederlanders die gewoon een beetje allochtoon zitten te zijn als luie beesten tussen de hardwerkende Spanjaarden. De tragiek ja…want wij zien hoe Spanjaarden zich dag in dag uit uit de naad werken om hun werk te doen, al is het maar het zoeken van een baan. Tja…en daar helpt geen lieve EU aan. Die wil wel de euro redden maar niet de Spanjaard.Alles draait om geld!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

2 reacties op “De Spanjaard als landgenoot.

  1. Fabiola schreef:

    Allerbeste Kaj,
    vandaag las ik op een sticker ‘brengt u me niet in de war met feiten, ik heb al een mening’… en tsja, zo gaat het zo vaak. Dank voor het eerste Spanje-stukje van je! Ik wens jou en ons nog heel veel mooie verhalen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s