Lachen met voetbal

Als ik Jort Kelder was, zou ik voor het programma over oud en nieuw geld eens een bezoekje brengen aan de bestuurskamer van Ajax. Daar toont het “nieuwe geld”  zich volledig in zijn waren gedaante. Klaarblijkelik zijn we vergeten dat deze kamer volledig wordt gevuld door mannetjes en vrouwtjes die in hun jeugd aardappelschillen moesten vreten , en bij gebrek aan bestek met hun blote handen. Allemaal.

Het bestuur van Ajax en ook de Raad van Commissarissen bestaan uit achterbuurters en die hebben nu eenmaal een bepaalde geestelijke instelling en ook een bepaald taaklgebruik. Zij komen uit de buurten waar het de gewoonste zaak van de wereld is als meisjes tot seks worden gedwongen in kelderboxen. Kelder, oh, nou ja, dat was toevallig…

Good old number 14 zou zich racistisch hebben uitgelaten tegenover Edgar Davids en ik vroeg me al af wat hij gezegd had. “Bovenin de bomen spelen ze geen voetbal” ofzo? Nee, nu zou hij gezegd hebben  Jij zit alleen maar hier omdat je zwart bent!” Oei! Ik ben perplex! Dit grenst aan genocide! Wat daar direct aan voorafging, dat krijg je niet te horen en ook niet wat erop is gevolgd. Het zal daar best een grappig spektakel zijn geweest in die vergaderkamer. Johan als een kat in het nauw tegen vier collega’s die met dubbele tong spreken. O ja, en tegen die Olffers zal Johan wel iets gezegd hebben over doelpalen en “tussen je benen”.

De achterbuurt wordt doodeenvoudig achter de deur van een bestuurskamer voortgezet en de mokmobielen van het merk Jaguar of Lamborghini verhullen de wrok en woede van grote mannen met kleine zieltjes. Ik zeg maar zo: ” Als je hartje maar blank is.”

Het bewijst allemaal wel dat het “nette mannetje”  Ten Have, die ik ervoor aanzie een dolk in zijn mouw te hebben verstopt, niet in staat is de kikkers in de veel te krappe kruiwagen te houden. Een belangrijke oorzaak daarvan zit hem natuurlijk in de beursgang. Op het moment dat Ajax beursgenoteerd werd, kwam het doel niet meer in de Arena te staan maar op Beursplein 5. Daar wordt alles wat ooit mooi was tot een ramp gemaakt, dat is nu eenmaal zo. Het maakt niet uit of de bal rolt, als het geld het maar doet.

Zo komen aan de top van voetbalclubs mannen en vrouwen die voor voetbal geen gevoel hebben, ik zou daar ook kunnen zitten. Aan de top van thuiszorginstellingen en ziekenhuizen komen mannen en vrouwen die geen gevoel hebben voor de patiënt  Het gaat er alleen nog maar om het geld binnen te laten stromen door zo min mogelijk mensen aan het werk te zetten. Dat heet dan “efficiency”. Dat die werklozen allemaal een uitkering moeten hebben, is ook ontzettend efficiënt maar dat ter zijde.

En zo zijn we er dan…ook aan de top van zorginstellingen zitten vooral boefjes van het nieuwe geld, pas uit de kelderboksen opgedoken na een stevige stoot over wat tienermeisjes heen. En zo is het in het onderwijs en natuurlijk in het veel bezongen, heilige bedrijfsleven. Denk eraan: de meerderheid van de Quote 500 is zo’n dertig jaar geleden uit de achterbuurten komen kruipen. Zij zijn uit hun krochten tevoorschijn gekomen met maar één doel: geld verzamelen. Niet verdienen maar verzamelen. Hun vermogen is dan ook geen bewijs voor goed ondernemerschap maar voor verzamelwoede.

Dit nieuw geld meent nu de wereld te kunnen besturen. Helaas hebben zij daarvoor niet de mentaliteit en ontbreekt hen elk inzicht. Bij Ajax komt dat nu wel heel duidelijk tot uiting.

Ik heb niets met voetbal en ik vond nooit dat je kon lachen met die sport maar dat is sinds een paar weken veranderd. Ik ben plotseling Ajaxfan geworden. Nooit eerder bezorgde het voetbal me zoveel lol.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s