Zeuro over de euro

Kijk, ze hebben mij altijd gezegd dat chagrijn een oorzaak kan zijn van maagzweren en daarom kijk ik liever niet teveel in het gezicht van Leon de Winter. Die man kan de samenleving zo goed in politiek/sociaal opzicht oplichten dat ik er het zuur van krijg. En dat is weer de basis van maagzweren.

Krijg ik vanmorgen het volle zicht op de mediaglazenwasser Harry in gezelschap van die nationale vluchteling Leon en gaan ze het samen hebben over de euro. Slaagt die Beloofde Landconservatief erin een verhaal over de euro op te hangen waarmee hij nog aanhang verwerft ook, zelfs onder de mensen die hem niet zien zitten. Zijn verhaal klinkt zo logisch dat je bijna op zoek gaat naar een rokkostuum bij HansTextiel. Hoe dan  ook, die dikkeboekecschrijver blaat en blaat een hele tijd achter elkaar door en probeert iedereen ervan te overtuigen dat de euro afgeschaft moet worden.

Laten we wel wezen, de euro had nooit ingevoerd mogen worden. Die invoering ging zelfs in tegen de regels van de EU omdat die stellen dat er sprake moet zijn van economische gelijkwaardigheid. Het zal iedereen duidelijk zijn dat Roemenië of Bulgarije in geen enkel opzicht economisch gelijkwaardig is aan Nederland of Duitsland maar…die duidelijkheid kwam niet goed uit. En dus mochten die landen lid worden van de Unie en dus mocht Griekenland de euro gaan gebruiken hoewel iedereen bij voorbaat kon inzien dat het mis zou gaan.

Nu is er een bekend spreekwoord in het Frans: reculer voor mieux sauter. Dat houdt in dat je soms wat stappen terug moet doen om een beter, nieuw begin te maken. In het geval van de euro is dat absoluut ongewenst. Waarom?  Eén van de problemen zit hem in het Franse woord “sauter”  dat springen betekent. Het zal voor de leden van de EU absoluut onmogelijk zijn om een gezamenlijke sprong te maken dus begin er dan ook niet aan. Europa heeft de afgelopen tientallen jaren nog geen enkele grote , gezamenlijke operatie tot ene goed einde gebracht en de afschaffing van de euro zou ook weer uitdraaien op één grote desillusie.

Je moet toch niet denken aan het terugdraaien van al die administratie- en kassystemen die aan de euro zijn gebonden? Dat loopt uit op een ramp, verlies van energie en een enorme financiële strop. Nee, er zijn twee mogelijkheden. In het ene geval blijft de euro gehandhaafd in alle landen waar ze nu is ingevoerd, zij het onder een forse devaluatie. Vanzelfsprekend moet er dan een opvang komen voor de verliezen die burgers daardoor gaan lijden. In eerste instantie zal het leiden tot de druk van een nieuwe euro, voor elk tientje komt dan een briefje van 50 euro in de plaats.

Het andere “scenario” (wat een onzinnig trendwoord maar toch…) is dat alleen de oorspronkelijke leden van de EG (Benelux, Duitsland en Frankrijk) minus Italië maar aangevuld met Oostenrijk, Tsjechië, Zweden en Finland de euro behouden en dat de Europese valuta elders wordt afgeschaft.  En halve afschaffing dus. Kostbaar maar verdedigbaar omdat in dat geval de landen met een zwakkere economie afstand doen van de Europese mut terwijl de sterkere economieën haar behoeden en in stand houden. Devaluatie is dan niet nodig.

En dan…dan is het zaak om zowel de EU als de eurozone niet eerder uit te breiden dan dat aan alle voorwaarden die de EU zelf ooit heeft opgesteld, wordt voldaan. Intussen moet er nog veel anders gebeuren. Want….

Een gezamenlijke munt is niet het hoogtepunt in het saamhorigheidsgevoel. Jaren geleden deed ik bij de Europese Commissie het voorstel om in alle lidstaten ene onderwijsproject op te zetten dat inzicht zou geven in cultuur en sociale samenhang in de Unie. Op die manier zouden de verscheidene volkeren elkaar beter kunnen leren kennen en wel…via de jeugd. Ik kreeg botweg het antwoord dat er geen belangstelling voor bestond in de lidstaten. Euh…hadden ze dat zo snel bekeken?

In werkelijkheid had de Commissie zelf er geen belangstelling voor omdat het niet in het voordeel van het bedrijfsleven was. Althans, niet direct aanwijsbaar. Nu zitten ze met de gebakken peren. Binnenkort ga ik het nog eens voorleggen al zullen ze nu waarschijnlijk zeggen dat ze er geen geld voor hebben. Lijkt mij een goede instelling. Leer elkaar vooral niet kennen zodat je onderling naar elkaar kan blijven wijzen en de schuld geven. Dan wordt het ast wel ene mooie unie. Een unie waaruit ooit de Russen en Chinezen munt zullen slaan.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s