De stofzuiger of het grootkapitaal

Kortgeleden had ik een discussie met iemand, of in elk geval een meningsverschil, over het voortbestaan van het Grootkapitaal. Hij stelde dat de term thuishoorde in de negentiende eeuw. U vindt de opmerkingen onder de reacties hier. Ik zou zeggen: was het allemaal maar waar. Het Grootkapitaal is vitaler en reusachtiger dan ooit tevoren.

Het kenmerk van Grootkapitaal is de opeenhoping van kapitaal op een steeds krimpend aantal posities, zo u wilt families. De inzet ervan is het monopolie te bereiken of eigenlijk de totale afhankelijkheid van de consument van één en dezelfde organisatie. Als er één tijd is waarin dat ideaal verregaand is bereikt, dan is het wel in ons neoliberale tijdperk. Tot de tactiek behoren “instappen”  en “overnemen”.

Het Grootkapitaal werkt als een stofzuiger die de kapitaalmarkten afsnuffelt en geld opslorpt waar het is. In de afgelopen jaren is daarbij steeds meer geld in handen gekomen van een steeds kleiner aantal personen. Dat valt vast te stellen aan de hand van de superkapitalisten zoals Bill Gates die 70 miljard dollar bezit en bijvoorbeeld de Sultan van Brunei die 150 bolides ongebruikt in de garage heeft staan voor ene gezamenlijke waarde van tientallen miljoenen: als speeltje. Ongebruikt want er zijn in Brunei vrijwel geen wegen waar hij kan rijden.

Weer een ander deel van de stofzuigermond is de koninklijke familie van Saoedi-Arabië en…de politieke partij waaraan Poetin leiding geeft. De De Mollen en Van den Endes in Nederland gaan ook al aardig in die richting. Nu veroorzaakt het Groot-Kapitaal met enige regelmaat crises. In zo’n geval raakt de stofzuigerslang verstopt. Dat heeft te maken met ene overproductie van zaken die eigenlijk niemand nodig heeft zoals peperdure parfumsoorten, middelen tegen vroegtijdige zweetlozingen, allerlei overbodige apps bij de I- en alle andere pads en ga zo maar door. Omdat het om onzinproducten gaat, stagneert de handel erin. Inmiddels strijkt het Grootkapitaal wel de opbrengsten op. De crisis is een methode om te zorgen dat de kapitalen niet wegvloeien uit de schatkamers van het grootkapitaal. Dat werkt prima want de lasten worden afgewenteld op midden- en ondergroepen.

Om nog eens goed duidelijk te maken hoe weinig begrip grootverdieners hebben voor de situatie in de wereld, haal ik hier het voorbeeld aan van een GGZ-directeur in Den Bosch. Hij vond zichzelf een hele peer doordat hij 5% van zijn 200.000 per jaar inleverde toen zijn medewerkers van hun 25000 euro per jaar 5% moesten inleveren. Hem ontging volkomen de scheve verhouding. In cijfers, de directeur ging terug van 200.000 naar 190.000 euro, de medewerkers van 25.000 naar 23.500 euro per jaar. De laatsten vielen dus terug  van iets meer dan 2000 euro bruto naar iets minder dan 2000 euro bruto per maand.

Om het Grootkapitaal te behoeden voor een stagnerende aanvoer van nieuw kapitaal, wordt er nu steun vanuit China en de Arabische landen aangezogen. Bovendien ontslaan bedrijven die in handen zijn van het Grootkapitaal zoals ING  doodleuk duizenden mensen. Dat gaat echter niet zonder gedraai en gelieg. In eerste instantie werd verteld dat ING personeel ontsloeg vanwege de slechte economische toestand. Uit de mond van de directeur-baas viel te horen dat het verband hield met frictiekosten vanwege de fusie van Postbank en ING. Dat laatste is nog schandaliger dan het eerste want die fusie is één van de middelen om het Grootkapitaal te versterken. Dat laat onverlet dat ook het eerste argument al niet deugt. Wat heeft de wereld aan een bank die sterk is maar geen mensen voedt? Dat is uitsluitend in het belang van , alweer, het Grootkapitaal.

Het beroerde van de hele situatie is dat het Grootkapitaal de crisis zelf kan veroorzaken en ook weer opheffen. Door ongewenste bewegingen te organiseren op de beurs,  ontstaat vanzelf een crisis. Door weer gewoon te gaan doen, gaat alles weer lopen zoals het hoort. In crisistijd wordt het Grootkapitaal veilig gesteld zodat het nooit meer op een normale manier in circulatie zal komen. Nu richt de stofzuiger zich op kapitalen die door arme sloebers in China zijn verdiend en waarmee de Chinese overheid zich invloed probeert te verwerven in Europa. We hebben in de Maasvlakte al een Yangtze haven en het zal niet lang meer duren of Walcheren krijgt een Hong-Kong uitgaanseiland…

Voor de Grootkaspitalisten maakt het allemaal niets uit. Zij dobberen op hu jacht in de Stille Oceaan en plegen digitaal overleg met hun slaven op de beurs….geld verdienen is niet meer dan een golfslag….

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s