Gezicht zonder hart

Was het niet een Amsterdamse PvdA-wethouder die herhaaldelijk vroeg: ” Is dit beleid of is erover nagedacht?”  En is het niet onze minister van immigratie die bang is dat het beleid bepaald zal worden door individuele gevallen?  En ben ik het niet die antwoordt: dat klopt minister, dat hoort ook zo. Mensen zijn namelijk geen massagoed maar personen. Ze hebben niet eens van die gele bordjes in de oren, nee, je kunt ze uitsluitend herkennen aan hun gezicht, de dingen die ze doen en zeggen en hun manier van bewegen. Daar tegenover stelt de minister dan een beleid van gelijke monniken, gelijke kappen maar geen twee monniken zijn in werkelijkheid gelijk.

Al vele jaren is er een vreemd proces aan de gang waarbij principes zijn ingeruild voor afspraken en regels. Dat valt nu ook weer waar te nemen aan de zaak Mauro  waarin de regels belangrijker lijken te zijn dan de principes. Zelf heb ik dat al vastgesteld bij de oprichtign van politieke partijen waarbij de deelnemers verbaasd de wenkbrauwen ophaalden bij het begrip “beginselen”. ” Is dat niet hetzelfde als de verkiezingspunten?”  werd mij ooit gevraagd en steeds weer moest ik “nee”. zeggen.Principes zijn gedachten en wensen die de grenzen markeren van de wereld waarin de leden van een partij wensen te leven. Ze zijn abstract in de zin dat ze aan niemand zijn geboden, en concreet doordat ze de plaats van de mens temidden van de medemens en het milieu bepalen. “Onbeperkte vrijheid voor iedereen”  kan een principe zijn maar ook “gelijkheid voor iedereen”. Ze gaan altijd uit boven de individu maar hebben er wel betrekking op.

Vanmiddag hoorde ik iemand zeggen dat het uitzetten van Mauro niet goed zou zijn voor het “gezicht”  van het CDA. Dat is echt iets van deze tijd, geloof ik. Als je haar maar goed zit en als je er maar goed uitziet. Maar het GAAT natuurlijk helemaal niet om het gezicht. Het gaat erom of er iets gebeurt dat je juist vindt, waarvan je geweten  je vertelt dat het goed is, dat het klopt. Niet omdat het direct voor jou en de jouwen zo goed uitkomt maar omdat de gebeurtenis of beslissing doodeenvoudig deugt. Dat weet je niet maar dat voel je.  En wie niets voelt, ja, die zou een bezoekje aan de psychotherapeut moeten afleggen. Met TBS en dwangverpleging.

De opmerking deed mij denken aan “Home without a heart”  maar ook aan gezicht zonder hart. Je kunt wel een prachtig hoofd hebben maar even zo goed niet zo gek veel te bieden hebben aan de wereld. In meer erotische termen: knappe vrouwen die toch verschrikkelijk afstotelijk zijn door hun leegte. Hoe dat bij mannen zit, weet ik niet maar im stap open voor suggesties al zou ik iedereen afraden te kijken naar mijn ava. Dat is namelijk kinderachtig. Gezicht zonder hart, meestal dan met hard….CDA, schaam je toch eens, jullie hadden toch een hart? Maar dat heb je er zelf uitgescheurd toen je beweerde dat alle geloof zo’n beetje hetzelfde was. Een geloof is nu eenmaal individueel en kan dus nooit vervangen worden door beleid.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http~://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s