Eis 2 van Occupy: geef ons echt onderwijs

 

Geef ons echt onderwijs. Dat kan als de beurzen eenmaal naar behoren functioneren en als het bedrijfsleven weer begrijpt waarvoor het bestaat en als de overheid haar taken weer serieus neemt. Echt onderwijs, daar is onze samenleving hard aan toe.

Op het ogenblik is het onderwijs een speeltje van het grootkapitaal en bedrijfsleven. Onderwijs wordt geven voor zover het bedrijfsleven er behoefte aan heeft. Het heet dan ” we leiden mensen op tot beroepen  die de samenleving nodig heeft”. Daar klopt geen donder van want die opgeleide mensen worden om de haverklap ontslagen vanwege de kostenbesparingen. Nee, het huidige onderwijs leidt mensen op tot beroepen die het bedrijfsleven “tijdelijk”  nodig heeft. Daarna worden al die opgeleide personen doodeenvoudig op de schroothoop gegooid. Het maakt daarbij niet uit hoe hard ze werken.

Echt onderwijs zorgt voor de zelfontplooiing van kwaliteiten, karakter en gerichtheden van personen. Daarvoor wordt door een groep mensen een heel nieuw curriculum opgezet en een schema. Zelfontplooiing, sociaaltechnische ontwikkeling, fysieke ontwikkeling, het komt er allemaal in voor. In geen geval wordt er overdreven veel vroegtijdige aandacht besteed aan de spielerei met digitalia. Eerst moet de zelfontdekking plaatshebben, daarna de ontdekking van de wereld. Taalachterstanden opheffen door langer op school te zitten? Kletskoek…die taalachterstanden worden veel gemakkelijker opgelost als een kind zichzelf en zijn of haar eigen kansen en mogelijkheden kent.

Als het onderwijs de scholieren opleidt tot zelfontplooiing, dan kunnen zij als volwassenen een stuk beter voor zichzelf zorgen en worden zij minder afhankelijk van degenen die zichzelf bestempelen als “harde werkers” en marktconformen”.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

 

7 reacties op “Eis 2 van Occupy: geef ons echt onderwijs

 1. Machiel van der Schoot schreef:

  Je draaft door.

 2. Kaj Elhorst schreef:

  Nou Machiel, toon maar aan dat het niet klopt….

 3. Coen van de Ven schreef:

  Ik neem aan dat dit een eis ISSN occupy in NY? De protesten op onze eigen beursplein in Amsterdam lijken, zoals ik dat op mijn eigen blog beachrijf, voorlopig vooral op een SBS6 programma.

  Verder moetonderwijs zich voor een deel ook terugverdienen. Dat het bedrijfsleven invloed heeft lijkt me niet meer dan logisch.

 4. Kaj Elhorst schreef:

  Het onderwijs verdient zich zonder meer terug als jongeren de kans krijgen zichzelf te ontplooien, veel meer dan nu zelfs. Nee, dit is een eis die ze hier gaan stellen….of moeten gaan stellen….

 5. Kaj Elhorst schreef:

  Overigens, waarom zou onderwijs zichzelf moeten terugverdienen? Het gaat toch om het kweken van positieve, evenwichtige elementen in de maatschappij? Dan komt de drang tot werken vanzelf hoor…denken in geld leidt altijd tot negatieve resultaten.

 6. Kaj,

  je draait de boel weer aardig om. Jij stelt van alles en dan moet ik aantonen dat het niet zo is.
  Waarom zou het onderwijs een speelbal zijn van het “grootkapitaal en het bedrijfsleven”?
  Alleen zo’n term al “grootkapitaal”. Man we leven niet meer in de tijd van Lenin!
  Er zit helemaal geen complot achter het onderwijs. Alleen een onvoorstelbaar groot ministerie van onderwijs waar ontelbare xxxGOGISCHE mensen ieder jaar nieuwe dingen zitten te verzinnen. Een gewone leerkracht komt het jaar niet eens meer door met alle leskisten, projecten, rugzakjes, ouderavonden en administraties die afgewikkeld moeten worden.

  Je hebt wel eens betere stukken geschreven. Dit is helaas niet meer dan praat. Verveel je je soms, nu je gepensioneerd bent?

 7. Kaj Elhorst schreef:

  Was dat maar waar…we leven nog steeds in de tijd van Lenin….de grote ondernemers van 2011 zijn geen haar beter dan die van 1911. Zie de crisis… Een complot, nee, daarover heb ik het niet gehad. We doen het allemaal vrijwillig , op basis van een stompzinnig geloof in de economie als primaire zorg..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s