De walging van het onbegrip

“Wie iets wil bereiken, moet hard werken”, dat is een kreet die we nu al tientallen jaren horen en die steeds walgelijker dimensies begint aan te nemen. De zin getuigt van een wan- en onbegrip die echt boven alle arrogantie en dommigheid is verheven.

Laten we vooropstellen: er is geen enkel bezwaar tegen werken en ook niet tegen hard werken maar…de gedachte dat je daarmee je dromen in vervulling kan laten gaan is bedoeld om mensen om de tuin te leiden. Mensen die hun hele leven heel hard hebben gewerkt en nog steeds op ene bestaansminimum zitten, kunnen hem in hun zak steken: lui varken ben je, dat blijkt wel, anders was je wel rijk geweest! Ik ken talloze middenstanders die hun hele leven keihard hebben gewerkt en van een schamel inkomentje moesten zien rond te komen.

Veel geld verdienen door hard te werken is vrijwel onmogeljk. Er komt heel wat meer bij kijken om een vermogen te vergaren, zoals de bereidheid om te liegen, belazeren, vrienden in de steek te laten, anderen voor je te laten slaven,smoezen aan te reiken, mensen iets voor te spiegelen, producten op te dringen die niemand eigenlijk nodig heeft en misdadig tarieven te vragen, zoals in de cosmeticabranche gebeurt, modetrends op te leggen waardoor je je overproductie elk jaar weer kwijt kunt en ga zo maar door. Eemn flinke dosis geluk hoort er ook nog bij.

Daarnaast moet je het vermogen beziten om te begrijpen dat de winsten die je op de casinowedstrijdjes op de beurs binnenhaalt, alleen aan jou zelf te danken zijn en niet aan de inzet van duizenden anderen. Integendeel, je moet in staat zijn om duizenden mensen hun werk te ontnemen terwijl je zelf winsten incasseert. Wie dat hard werken noemt, is een misdadiger, een oplichter en een asociale nietsnut.

Zeker, beleggers mogen wel degelijk ene bepaalde vergoeding hebben voor de risico’s die zij lopen door hun spaargeld in te leggen. Het wordt echter onaanvaardbaar als met dat geld spelletjes worden gespeeld die opzettelijk het bestaan van anderen bedreigen, zoals het shortsellen. Een andere onbetamelijkheid bestaat uit de exorbitant hoge rendementen die beleggers doet vergeten aan wie zij die winst eigenlijk te danken hebben: de mensen op de werkvloer, mensen die in hun ogen niet hard genoeg werken want anders zouden ze zelf wel kunnen beleggen.

Daarnaast is er dan nog de walging die ik voel over de arrogante, opgeklopte en opgeblazen kikkers die inkomens bij hun organisatie opstrijken die zij alleen maar waard zijn doordat anderen hetzelfde durven te vragen, veelal voor helemaal niets. Deze heren en dames lopen niet eens een risico en hoppen van organisatie naar organisatie om zo groot mogelijke vermogens op te bouwen. Die vermogens zijn dan nodig om op z’n minst 12 Lamborghini’s in de garage te kunnen plaatsen, liefst van de oudste en de meest recente modellen. Niet om in te rijden maar als showmodel.

Het onbegrip in deze kringen is verbijsterend. Met veel aplomb wordt er gesproken over “marktconform”, een woord dat is uitgevonden om hun grenzeloos hebzucht een aanvaardbaar aanzien te geven.

Vanmorgen las ik ene krantenartikel waarin iemand zich afvroeg waarom ik me niet tegen de artsen keer want die verdienen ook veel geld. Dat was echt de domste opmerking die ik deze en vorige eeuw heb gehoord. Ik keer me ook tegen medisch specialisten met een jaarinkomen van 5 of 6 ton en zelfs 3 ton en, ook zij beleggen veelal. De beurs vormt dus inderdaad het kruispunt van alle financiële wangedrag. Wat er nu moet gebeuren?

1. Onmiddellijke stillegging van de handel op de beurzen

2. Inzameling van effecten en aandelen en herverdeling van de vergaarde vermogens

3. Verbod op alle speculatieve activiteiten van de beurs

4. Een nieuw beursreglement en pas daarna heropening

5. Internationaal toezicht op het gedrag van beurzen door ene commissie van vrijwilligers.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s