Geschiedvervalsing mon amour…

Gisteren werd onze vrouwelijke wethouder van cultuur vergeleken met Ceaucescu, een vergelijking die om diverse redenen mank gaat. Het verschil in uiterlijke verschijning is daarvan misschien nog de minst belangrijke.

De vergelijking werd gemaakt omdat mevrouw een Cultuurhuis wil plaatsen op ene plek waar nu wat architectonisch afval is te vinden en volgens sommigen mag dat niet. Dat mag dan vooral niet omdat het ding 25 miljoen euro gaat kosten. Dat zijn de geschatte kosten en zoals bekend lopen die in de praktijk meestal op. Maar dat terzijde. Wel opmerkelijk trouwens, als er in Nederland een discussie wordt gevoerd, gaat het altijd vooral om geld. Niet om belangrijke dingen dus.

De vergelijking vormt één van de vormen van geschiedvervalsing waarin het grootste deel van de mensheid zo graag gelooft. Wij scholden in de zestiger jaren van de vorige eeuw de politieagenten ook uit voor SS-er. Die vergelijking was , achteraf bezien, schromelijk overdreven en geschiedververvalsend. Een andere vorm van geschiedvervalsing is de opsomming van de “walgelijkheden” die Nederlandse handelaren hebben begaan bij de slavenhandel. Slavenhandel in dezelfde periode was in Afrika schering en inslag en daarbij begingen Afrikaanse en Arabische stammen en volkeren walgelijkheden die de Nederlandse wanddaden deden verbleken. Waarom bij slavenhandel dus altijd de spotlights moet staan op de Nederlandse handelaren, is mij totaal onduidelijk. Naast Afrika waren overigens ook Zuid-Amerika, Australië en Azië het toneel van allerlei verschrikkingen op het gebied van de slavenhandel. Daar hoor je nooit iemand over.

Al even vervalsend is het beeld dat wetenschap onze kennis vergroot. Pure valsheid in geschrifte want elke vijf jaar verplaatst onze blik op de fysische omgeving zich en wetenschap biedt dus geen enkele zekerheid. Minstens zo groot is de leugen rond de “Universele rechten van de mens”. Hoe kan iets universeel zijn als haast niemand betrokken is bij de vaststelling ervan?

Weer een mooie geschiedvervalsing is de wijd verbreide gedachte dat de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden werd gevoerd als bestrijding van de holocaust. Niets is minder waar. Door de oorlog werd de holocaust zelfs verhevigd, een verdieping van de onmenselijkheid die begon met de beruchte Wannsee Konferenz. De Tweede Wereldoorlog bracht de geallieerden er wel toe terreurbombardementen uit te voeren op Berlijn, Leipzig, Dresden, Keulen en het Roergebied waardoor tienduizenden mensen omkwamen. Deze bombardementen bevestigden het beeld dat de Nazi’s van de geallieerden gaven: onmensen.

Een heel grote leugen was de verzuchting in 1945 “nooit meer oorlog”  want deze ontaardde in een reeks van oorlogen zoals Korea, Vietnam en later Irak en Afghanistan. Het ging uitsluiten om “nooit meer oorlog bij ons in the back yard”. Verder mocht je overal gewoon oorlogvoeren. Geschiedvervalsing was ook de bewering dat de Joden recht hadden op hun eigen staat in Palestina. In werkelijkheid ging het erom de wensen van Adolf Hitler in vervulling te doen gaan en het “Joodse probleem”  op een andere locatie voort te zetten.

Ten slotte is het geschiedvervalsing om te beweren dat de zogenaamde ” internationale gemeenschap” streed voor doorvoering van democratisch principes in de hele wereld. De VS stimuleerden de staatsgreep van Pinochet in Chili en tal van andere soortgeliijke staatsgrepen, ze verkwanselden Nieuw Guinea aan het Indonesië van Soekarno, ze onderhielden goede contacten met de familie Assad in Syrië en de koningen van Saoedi-Arabië en wij volgden hen daarin na omdat het zo verdomd goed uitkwam.

Nee, geschiedenisles op school en historische “feiten”  in de media versterken over het algemeen alleen maar het geloof dat wij zulke goede mensen zijn, zoals uit het verleden moge blijken. Geschiedvervalsing mon amour….

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s