Academische stierenschijt

Het is echt geen wonden dat ze op de Hogeschool InHolland hebben gedacht dat ze elke flauwekul maar konden verkopen als hogere opleiding. In de eerste plaats doen ze dat op andere hogescholen ook en bovendien blijkt uit de produkten méér dan ééns dat er alleen maar flauwekul af komt.

Zo kun je op de technische afdeling van verscheidene hogescholen, de voormalige HTS, verkeerskunde studeren. Van de resultaten van zo’n opleiding heb ik vanmorgen weer eens volop kunnen genieten. Terwijl ik op mijn ateebeetje de weg op fietste zag ik het meteen: de heleboel stond kilometerslang stil. Er wordt namelijk ook in  mijn gemeente dagelijks aan een soort zelfbedachte toekomst gewerkt die veel beter zal zijn dan het heden en die nooit aanbreekt, gezien de verkeersellende die al 50 jaar duurt. Om de Alphenaren optimistisch te houden is er dan op de plaatsen waar je niet door kunt het bordje “alphenopweg”  geplaatst. Zoiets heet sarcasme.

In mijn wijk wordt inmiddels al ruim een half jaar aan de toekomst gewerkt en dat betekent veel geheel of half afgesloten straten maar omdat sommigen haast hebben met de toekomst, had men besloten ook in de naastgelegen wijk maar vast wat straten af te sluiten. Niet alleen auto’s vormden daardoor het langste orkest ter wereld maar ook fietsers. De laatsten werden zelfs ene minuut of tien niet doorgelaten, waaronder mijn vrouw. Ikzelf had het geluk de weg zo goed te kennen dat ik al lang een alternatieve route had gevonden. En dus kreeg ik door de onbenulligheid van de situatie alleen mar een enorme proestbui, iets wat vele filerijders wel niet leuk gevonden zullen hebben. Maar ja, klaarblijkelijk zijn onze half-academisch geschoolden niet in staat om verkeerssirtuaties te voorzien.

Of…ze beweren dat je het beter drie dagen moeilijk kunt hebben dan een maand een beetje lastig. Dan zeggen ze er graag bij dat zoiets blijkt uit “wetenschappelijk onderzoek” . Zelden of nooit vertellen ze er dan bij hoe dat onderzoek heeft plaatsgehad, wanneer, hoe vaak en wat precies de inhoud en de doelgroepen van het onderzoek waren. Nee, het feit dat het uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, moet voor de suffe gemiddelde medemens genoeg reden zijn om de zaak als zoete koek te slikken. In werkelijkheid zou je beter kunnen spreken van wetenschappelijke stierenschijt, of ook wel bullshit.

Vandaag las ik al weer zo’n stuk wetenschappelijke stierenschijt in de krant. Er is een “hoogleraar”  Schuyt  , van Geven, wat dat dan ook moge zijn, die voorstelt om wetenschappelijk onderzoek te doen op basis van beleggingen. De man moet volslagen gestoord zijn of een IQ hebben van 85. Kennelijk niet geremd door enig inzicht i  de schade die beleggers aan de samenleving dagelijks toebrengen, wil hij nu ook het wetenschappelijk onderzoek eraan te gronde laten gaan. Voor zover de afgang nog verder mogelijk is dan…

Schuyt heeft niet begrepen dat beleggers inmiddels de hele zorg naar de verdommenis hebben geholpen, dat zij het bedrijfsleven voortdurend in de waagschaal zetten en onze pensioenen ondergraven door speculaties en paniek. Dat er een economische crisis heerst op basis van het gedrag van onderontwikkelde beleggers, is meneer Schuyt ontgaan en dan hebben we het nog niet over de institutionele beleggers die er helemaal een potje van maken omdat het allemaal “toch geld van een ander is”. Daar zitten alleen maar mannetjes en vrouwtjes die vooral dingen doen die hun baas tevreden maakt…totdat het misgaat natuurlijk.

Het voorstel van Schuyt is deerniswekkend en bedroevend tegelijk. De wetenschap staat al zo’n laag pitje en nu wil hij ook nog de beleggers het voor het zeggen geven.Dat heeft allemaal te maken met die belachelijke kenniseconomie die voorbijgaat aan het feit dat kennis zonder inzicht geen waarde heeft.  Dat inzicht ontbreekt al heel lang en dat begon toen de wetenschappelijke methode werd ingevoerd.Wat is dat voor onzin? Wetenschap volgens één vastgelegde methode? Het zl toch duidelijk zijn dat zoiets tot verstarring en rigiditeit gaat leiden? Wetenschap behoort in vrijheid te worden uitgevoerd, met voldoende mate een creativiteit.

Nog niet zolang geleden veroordeelde het kabinet bovendien het zuiver wetenschappelijk onderzoek ter dood. Alle onderzoek moest in dienst komen te staan van die waanzinnige kenniseconomische gedachte. De vrije wetenschap “kostte alleen maar geld”. Hetzelfde geldt natuurlijk voor cultuur, zorg en nog wat van die dingen. Allemaal weggegooid geld. Nee, dan het rendement van een superstraaljager…pffffoei! Maar, genoeg daarover…

Kennis kun je over alles hebben. Je hebt tegenwoordig hoogleraren supermarkt, slapen, afvalverwerking, verkeer, humor, multiculti, verslavingszorg, economie, geldontwaarding en twitter. Zij leren hun studenten een reeks van trucs en kunstjes waarmee ze hun voordeel kunnen doen. En ze doen allemaal onderzoek dat van alles en nog wat aantoont en bewijst voor de duur van maximaal vijf jaren. Onze wetenschap die had moeten leiden tot ene bredere horizon en kijk op het leven, voert ons langzamerhand af door het afvoerputje van het riool. “Wetenschappelijk onderzoek heeft het aangetoond”  is eigenlijk een stierenvleert waarin je trapt als je erin gelooft. En hoogleraar Schuyt schopt het nog niet eens tot rioolontstopper.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s