Olympische waarden

Er is een beroemd Grieks spreekwoord: ” Een vriend is wie getoond heeft geen vijand te zijn.”  Redelijk positief en optimistisch lijkt me maar dat is nu eenmaal de Griekse geest. Zo is er ook het verhaal over de”onbetrouwbaarheid”  van Grieken.

Een vreemdeling trekt al vele uren door de bergen en hij weet niet precies hoe ver hij nog moet. Zijn benen zijn aan rust toe en zijn hoofd is moe, zijn  keel is dorstig en zijn maag hongerig. Tot zijn opluchting ontdekt hij om de bocht in het bergpad een huisje en voor het huisje zit een Griek olijven te pitten. ” Goeiemiddag”, zegt de Griek en de vreemdeling antwoordt in zijn eigen taal. Dan noemt hij de naam van de stad waar hij heen moet. De Griek fronst zijn wenkbrauwen en kijkt de vreemdeling aan. Wat ziet die man er moe uit en dan te bedenken dat hij zeker nog 1,5 uur moet lopen. De Griek beslist voor zichzelf dat het veel te ontmoedigend is om de waarheid te spreken en zegt. ” Nog een half uurtje, die kant op”, wijst hij…  Vol goede moed stapt de vreemdeling verder, nadat hij een glas te drinken heeft gehad van zijn gesprekspartner.

Het is maar hoe je het ziet. Is de Griek onbetrouwbaar of  heeft hij empathie? We kunnen er lang over spreken maar zeker is dat Grieken een andere route volgen bij het denken dan de West-Europeaan. Dat is niet erg mits men z’n best doet elkaar te begrijpen. Maar dat is de bedoeling van de Europese Unie natuurlijk helemaal niet. De bedoeling van de Europese ~Unie is het vergroten van afzetgebieden terwille van de groei, ja vooral de groei, van de economie. Daarom ook hebben we de euro uitgevonden want voor die tijd kon je niet naar hartenlust tegen veel te lagen salarissen van de medewerkers toch hoge winsten maken voor je aandeelhouders. En dus, Griekenland erbij…ja doe maar… Even in de boeken kijken, ja hoor, dat lijkt best goed zo.

En die Grieken helemaal blij, ze hadden de andere landen ook niet boven matig hoeven lastig te vallen met wat valkuilen in de begroting want dat zou allemaal goedkomen als ze eenmaal lid waren van de EU. De EU was immers het economische Walhalla….  En zo zijn ze dan aan het avontuur begonnen. En trouwens, die Italianen hadden ook zo hun eigen manier van boekhouden en die draaien al vanaf 1951 mee in de club. Dat moest goed kunnen gaan. In Brussel vonden ze het allemaal al lang goed want Griekenland en nog een paar van die landjes erbij, betekende weer heel veel meer afzetmogelijkheden voor de West-Europese industrie. De Commissie grijnsde breed en Gerrit Zalm grijnsde met ze mee… Zalm, dat is die man die 2300 mensen ontslaat bij ene goed draaiende bank…over economie gesproken.

Nou en toen ging het mis. Ja natuurlijk ging het mis want de Griekse economie kon als die rotzooi uit het westen niet goed verstouwen en ging dus lenen, lenen, man wat konden ze lenen…. en er was niemand die ze weerhield, integendeel. Zolang de Grieken leenden, konden ze onze producten afnemen, al die kenniseconomische rimram…

Maar toen ging er in de VS iets mis en toen ging er ergens anders iets mis en toen bleek dat iedereen in de hele wereld zich een bult had geleend en dat eigenlijk niets het eigendom was van degene die het gebruikte en dat sommige dingen waarvoor was geleend niet eens bestonden en toen…was het de schuld van de Grieken.

Eerlijk was die wijzende vinger natuurlijk niet en ook de `Grieken vonden dat niet eerlijk want zij waren altijd uitgegaan van Olympische waarden: meedoen is belangrijker dan winnen. Maar ja die prachtige filosofie is in West-Europaal lang bedolven onder de heb- en graaizucht…waarvan wede Grieken nu betichten.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s