De macht van de woelmuis

De toekomst…hebben we die nog? Als je onze politici moet geloven, en dat zullen we toch maar doen, dan is er zeker een toekomst en…zij weten hoe die toekomst er uitziet. Zij zijn druk bezig Nederland klaar te stomen voor de toekomst. Zij zij vastbesloten onze kinderen terecht te laten komen in een gespreid bedje.

Ik weet intussen ook hoe die toekomst eruit gaat zien: net zoals vandaag. Dag na dag zijn onze bestuurders bezig Nederland zodanig in te richten dat het voor ons nageslacht godsonmogelijk wordt zich los te maken van onze inzichten. Dat is heel gemakkelijk, door eindeloos te herhalen wat er al is. Gisteravond was ik daar weer eens getuige van. Laat in de avond passeerde ik Utrecht van Oost naar West en wat dacht je wat? Twee keer file omdat men bezig meent te moeten zijn  met het verbeteren van de wegenstructuur rond de stad. Dat is goed voor de toekomst, zeggen de politici. Bij hen is nog steeds niet doorgedrrongen dat de boodschap van ” iedereen een auto, elke dag”  al lang verleden tijd is. Nee, ze maken er de toekomst van.

Zij denken dat vorm te kunnen geven door meer en bredere wegen aan te leggen waar je harder mag rijden zodat je meer ongelukken kunt maken. In de loop van de afgelopen tientallen jaren is gebleken dat de aanleg van wegen leidt tot meer verkeer en nieuwe files maar daar letten wij als politici niet op. Nee, we gaan als ijzeren Heinen gewon door met het verzieken van het milieu voor de toekomst en van het verkeer voor vandaag. Want…al dat gewoel in de grond leidt alleen maar tot files en irritatie. De enigen die er voordeel van hebben zijn de woelmuizen van de wegenbouw.

Klaarmaken voor de toekomst…dat wekt ook al niet het gevoel dat onze politici veel vertrouwen hebben in onze jeugd. Kennelijk zien zij niet dat de volgende generaties heel goed in staat zullen zijn hun eigen samenleving vorm te geven. Daar hebben ze de over-hun-graf-regerende bestuurders van deze tijd niet voor nodig. Zeker niet, de techniek wijst in een heel andere richting dan het volledig uit de tijd zijnde automobiel en dankzij onze woelratmethoden zullen wij onze kinderen behoorlijk in de weg, he grappig woord in dit verband, zitten met al die voorzieningen die wij hebben getroffen. De toekomst wijst in de richting van elektronische vervoerssystenen voor grote groepen mensen tegelijk en in de richting van thuiswerken of collectief thuiswerken, vanuit de eigen wijk dus.

Het probleem zit natuurlijk ergens anders. Het ontbreekt onze politici en bestuurders te enen male aan originele politieke vergezichten oftewel, idealen en dus…grijpen ze naar de tactiek van de dictator: bouwwoede. Door te bouwen kun je de suggestie wekken dat je weet waar het heen moet met deze samenleving. Ik bedoel, als je de brutaliteit hebt de bevolking lastig te vallen met zoveel overlast, dan moet daar toch wel een heel diepzinnige toekomstvisie achter schuil gaan.

Niet dus…na drie kwartier was ik Utrecht voorbij en toen kon ik heerlijk doorrijden naar Alphen, rechtsaf een straat in, linksaf en…de terreur van het roodwitte paaltje begon opnieuw: verkeer gestremd vanwege het werken aan de toekomst. En toch heb ik nog goed geslapen.

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s