Navo staren

Wat leuk! Khadafi eindelijk z’n tent uit gejakkerd. Prachtig toch? Kan -ie met anderhalve kameel en een Kazachstaanse lijfwacht ergens een nieuw onderkomen gaan zoeken. De Italianen zullen nu ook wel begrepen hebben dat als ze van Berlusconi af willen, dat het dan ook kan…zou OOK mooi zijn.

Hoe dan ook. Die tientallen stamhoofden van de Rebellenclub gaan nu natuurlijk onderling ruzie maken, dat wel.  In hun ogen is er pas sprake van democratie als ze zelf de baas zijn. Voor de NAVO maakt het dat allemaal niet gemakkelijker maar, daar hebben we het volgende op gevonden. Als het allemaal echt uit de hand loopt, regelen we een humanitaire actie of een vredesactie. Dat betekent dat het stamhoofd dat het Beste Engels spreekt onze zetbaas in Tripoli wordt en dat wij soldaten sturen die de ontwikkeling van een democratie gaan ondersteunen. Er komen ook ontwikkelingsorganisaties die scholen middenin de woestijn gaan bouwen en bruggen aanleggen op plaatsen waar nooit iemand de rivier over steekt. Praat me niet over die Libische rivieren…Prachtig werk allemaal.

Intussen beginnen die barbaren die in de woestijn hun heenkomen hebben gezocht ons en die zetbaas aan te vallen en om die reden gaat de NAVO grootscheepse schoonmaakacties. Daarbij laat de overheid zich helpen door de media om het beeld te versterken dat de vijand bijna is verslagen terwijl een minister van defensie luidkeels roept dat het nog jaren gaat duren. De overheidstekorten van alle deelnemende NAVO-landen lopen weer fors op en uiteindelijk draait het uit op de zoveelste desillusie. De overheid zegt op een goeie dag en voordat iemand erop bedacht is  dat de Libische strijdkrachten het wel alleen af kunnen en dan trekt de NAVO zich terug.

Libië hompelt nog een paar jaar verder met een permanent door explosievegordels en van de schouder afvuurbare raketten bedreigde democratie totdat een kolonel van het Libische leger de macht grijpt. In het land dat door het begrip “republiek”  met afgrijzen is vervuld, roept deze kolonel zichzelf uit tot Idris II, koning van Cyrenaica en Ommeland en zo sluit hij aan bij een mooie traditie. Om de eigen bevolking op zijn hand te krijgen gaat hij met de Italianen ruzie maken over het eilandje Lampedusa en verder verhoogt hij de olieprijzen, tot onze schrik dan weer….

Het is zo gemakkelijk de geschiedenis te voorspellen, vooral in een tijd waarin journalisten niet eens het verschil weten tussen verleden en tegenwoordige of toekomende tijd, ze gooien alles door elkaar ter wille van de levendigheid of zoiets…. Alsof het allemaal al niet levendig genoeg is.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s