Sociale empathie

Empathie is een Grieks woord dat “invoeling”  betekent, het houdt in dat de één precies voelt wat er bij de ander van binnen leeft zonder daar noodzakelijkerwijs hetzelfde gedrag aan te ontlenen. Dat is zelfs zeer onwaarschijnlijk omdat zelden twee mensen op precies dezelfde manier reageren.

Sociale empathie houdt in dat je heel precies, via de Fingerspitzen aanvoelt wat er in de samenleving broeit en beweegt, op welke plaats dat gebeurt, wat de oorzaken zijn en op welke plaats dat gebeurt. Sommige mensen hebben die sociale empathie bij hun geboorte meegekregen maar ze moet wel worden ontwikkeld door veel middenin de samenleving te staan. Tegelijkertijd is het van belang heel vrij en onafhankelijk te kunnen denken over al die sociale roerselen. Sociale empathie is niet hetzelfde als veel kennis van een hele stapel wetenschappelijke rapporten over de samenleving. Integendeel, die kennis kan belemmerend werken. Sociale empathie komt voort uit het gevoel. Het gaat niet om koele, objectieve cijfers maar om warme, vaak heel subjectieve reacties.

Sociale empathie is geen medelijden, integendeel, medelijden is een “blijven hangen in andermans verdriet of sjagrijn”. Empathie gaat veel verder en “kent” het gevoel van de ander en ziet de eigen reactie daarop. Juist door het gevoel te hebben rond die reactie, is het ook mogelijk het gevoel van een ander op een situatie te kennen. Bij sociale empathie gaat het daarbij om groepen, groepen bijvoorbeeld die al generaties lang werkloos zijn, de effecten daarvan op kinderen en anderen in de omgeving. De empathie is belangrijk om dat die duidelijk maakt welke oplossing er nodig is. Simpelweg wat schoollokalen neergooien in een buurt waar de genoemde achterstand  aanwezig is, wordt dan al gauw bespottelijk en effectloos.

Het is ook best mogelijk om sociale empathie te ontwikkelen. Een enkele busreis langs, bijvoorbeeld,  wat achterstandswijken en een nachtje logeren is dan niet genoeg. Nee, het gaat om frequent en periodiek bezoeken van mensen in achterstandswijken, het sluiten van goede banden met sommige inwoners daar en van tijd tot tijd kijken hoe deze mensen hun dagelijks leven doorkomen.

Natuurlijk, niet alleen achterstandswijken lenen zich tot het ontwikkelen van sociale empathie. Juist de omgang met mensen uit alle mogelijke niveaus in de samenleving, is een belangrijke stap. Niet een keer maar altijd….en zie, er ontstond ene politiek programma. Want zo, op die manier, met een bast vol sociale empathie kan ene politicus zich inzetten voor ene zaak die hij of zij de moeite waard vindt. Politiek gaat over veel en veel meer dan het bouwen van een brug of het aanleggen van een plein in het midden van de stad. Het gaat om bewustzijn, bewustzijn van dat wat leeft in de massa’s.

Tja…en al je daar allemaal te lui of te elitair voor bent, dan laat je je bureau bedelven onder dewetenschappelijke studies en…sla je de maatschappelijke plank mis…

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s