YUPPEN aan de macht

Vandaag staat er van Ton van Luyn een vermakelijke column in de Volkskrant waaruit blijkt hoe we met z’n allen altijd weer in staat zijn om begrippen precies zo te verdraaien dat ze in ons straatje passen. Hij vertelt hoe hij voor YUP is uitgescholden en gaat vervolgens uitleggen dat de YUP een hardwerkende zorgzame man of vrouw as die goed op zijn portemonnee lette en op de buitenkant van zijn of haar woning. Dat was in zijn ogen wel een heel verschil met de generatie die daaraan voorafging en die hij betitelt als langharig werkschuw tuig. Die naam heeft hij noch zijn generatie bedacht omdat die hardwerkende generatie helemaal geen tijd had voor creatieve hoogtepunten.

De benaming langharig werkschuw tuig is bedacht door de twee generaties die daaraan voorafgingen en die als belangrijkste verdiensten twee wereldoorlogen, een beurskrach, de holocaust en de koude oorlog op hun naam hebben staan. Voor het overige zwoegde het volkje terwille van een fortuin dat ze in de genoemde catastrofes uiteindelijk ook weer de grond instampte.

YUP staat voor Young Urban Professional en de benaming werd inderdaad uitgevonden door de generatie van het langharig , werkschuwe tuig waarvan de meesten gewoon aan het studeren waren en binnen de gestelde termijn hun diploma haalden. Kom daar nu nog maar eens om. Het was deze generatie die zich ook afvroeg of het met de samenleving wel de goede kant opging. Het gejaag op geld leek niet de belangrijkste doelstelling in het leven al lieten de oorlogsgeneraties het wel zo voorkomen. Nee, het ging om de manier van samenleven en de zorg die je voor elkaar had. Dat zich in die idealistische kijk op de wereld ook wel eens onvolkomenheden voordeden, laat zich raden.

Dat neemt niet weg dat er een brede maatschappijvisie bestond en dat die door de YUPPEN werd teruggebracht tot huisje, boompje beestje en een tot in al haar truttigheid vormgegeven monogamie die in ere werd hersteld.Veel nieuwigheid is uit de Yuppen generatie niet voortgekomen behalve wat technisch broddelwerk waaraan nog menigeen zich aan zijn bureau zit te ergeren. Erger is nog dat ze leidde tot een zelfbedachte globalisering en een omvorming van de beurs en banken tot casino waaruit kortgeleden nog maar een wereldwijde kredietcrisis voortkwam. Dagelijks stoor ik me ook aan het feit dat de Yuppengeneratie weigert haar kinderen op te voeden zodat die weer lijden onder schooluitval en verveling. David Cameron, Nicolas Sarkozy, Mark Rutte en Tony Blair zijn voorbeelden van deze Yuppengeneratie.

De onwil van de Yuppen om over sociale oplossinge na te denken leidde bovendien tot een onverschilligheid ten opzichte van mensen die wat minder geluk hadden en terechtkwamen in een poel van werk- en zinloosheid. Een situatie die zich nu al jaar na jaar begint te wreken in de vorm van opstandige jongeren in de grootste steden van Europa. Het feit dat de beurs dagelijks en de onrendabelen nooit op tv kwamen, is een zeker historische prestatie van de Yuppencultuur.

Intussen denkt Van Luyn iets te kunnen zeggen over de langharig, werkschuwe tuiggeneratie hoewel hij daar nooit onderzoek naar heeft gedaan en al helemaal geen ervaringen mee heeft. Dat is het nadeel van de jongere generatie, die zal zich altijd erg moeten inspannen om iets te begrijpen van de generaties die voorgingen. De oudere generatie krijgt de ervaring met de jongere generatie in de schoot geworpen. Heb ik ook een sgeluk.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s