Keten van angst, de psychose en de bevrijding

Lang geleden had je de “Colgate-ring van zelfvertrouwen”, een reclameboodschap van het tandpastamerk Colgate, maar die tijd is al heel lang voorbij. Het zelfvertrouwen heeft plaatsgemaakt voor een gevoel van angst, haast een angstpsychose dat de hele westerse wereld doortrekt. Nu de aanslagen van Breivik in Noorwegen achter de rug zijn, wordt die angstketen weer helder zichtbaar. Noren willen hun politie gaan bewapenen in een soort wanhopige poging om te voorkomen dat dit soort aanslagen tot de orde van de dag gaan behoren. Alsof dat ooit zal gebeuren. Nou ja, misschien wel….als we ons allemaal gek genoeg laten maken.

Wanneer die keten van angst de samenleving zo is gaan beheersen valt moeilijk te zeggen maar het heeft zeker iets te maken met de welvaart in de westerse wereld want wie iets heeft, heeft iets te verliezen en dat is meestal niet leuk. Zeker is wel dat sommige politici grootscheeps misbruik hebben gemaakt van de angst om iets te verliezen. Zonder overdrijving kan ik zeggen dat George Bush jr. daarin een grote, drijvende kracht is geweest. De aanslag op de Twintowers in New York kwam hem uiterst gelegen omdat hij aan de hand daarvan kon laten zien dat de VS, ja de hele westerse wereld, zijn leiderschap nodig had. Hij nam een reeks van maatregelen, op het eerste gezicht om soortgelijke aanslagen te voorkomen maar in werkelijkheid en praktijk ontwrichtte hij een belangrijk deel van de samenleving ermee en joeg hij bevolkingsgroepen tegen elkaar in het harnas. De veiligheid nam daardoor niet toe maar juist af want waar angst en wantrouwen regeren, is de veiligheid ver te zoeken.

Tegelijkertijd organiseerde hij grootscheepse aanvallen op vijanden die verondersteld werden te beschikken over massavernietigingswapens, zoals Saddam Hoessein in Irak. Inmiddels weet iedereen al lang dat die hele actie op leugens berustte en de Amerikanen alleen maar een voorbeeldloze stijging van de staatsschuld bezorgde, iets waarvan Obama nu de wrange vruchten plukt. Hetzelfde geldt voor de heilloze oorlog in Afghanistan waarvan met de dag duidelijker wordt dat ze op een nederlaag zal uitdraaien. Ook die strijd werd een bodemloze put en beide oorlogen voorzag het Amerikaanse volk van ene lange reeks van bodybags. De offers waren niet alleen van financiële aard. Maar, zoals gezegd, daarbij bleef het niet.

Bush jr. bracht een golf van angsthysterieën op gang, een keten die de hele westerse wereld uiteindelijk ging domineren en bij elke nieuwe aanslag, hoe erg ook toch altijd maar een incident, namen overheden maatregelen waarmee vrijheid en sociale fundamenten van de democratische samenleving werden aangetast. Allemaal terwille van een kunstmatig gecreëerde behoefte aan veiligheid. De opkomst van racistisch/discriminatoire groepen zoals de PVV is er gedeeltelijk een gevolg van. Ondanks ene gehamer op waarden en normen, van de westerse samenleving, zijn die waarden en normen voortdurend verder besmet geraakt, uitsluitend om een fictief absolute veiligheid te bereiken.

George Bush jr was een ex-alcoholist en het is niet onredelijk te veronderstellen dat hij daardoor een fundamentele vorm van paranoia heeft ontwikkeld. Daarnaast begreep hij maar al te goed dat massa’s sterk beïnvloedbaar zijn door de verspreiding van angstgevoelens. Daarin zat een geslepen politiek marketinginstrument dat hij op grond van zijn eigen geestelijke aandoening goed kon begrijpen.

Laten we eerlijk zijn: als vrije burgers hadden we ons niets hoeven aan te trekken van Bush’ gebazel en ook niet van dat van zijn volgelingen, niet in Nederland, niet in Spanje en niet in Noorwegen. We zijn vrijwel collectief, op een enkele uitzondering na, in de val van de hysterie getrapt en terechtgekomen in de cirkel die de keten van angst ons oplegt. Opnieuw, nu met de aanslagen van Breivik in het achterhoofd, zou het een mooi moment zijn om daar doorheen te breken en volksmenners te laten weten dat zij hun eigen politieke graf graven als zij nog één keer angst over ons uit durven te strooien. Wij zijn vrije, moedige mensen, bang voor niets, ook niet voor onze bestuurders.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s