Een kletscauserie van de VU

De wetenschap heeft weer eens met één been fietsend iets ontdekt: de Nederlandse media zijn er niet minder objectief op geworden in de afgelopen jaren. Tot die slotsom zijn ze gekomen na een taalkundig onderzoek van de kranten. Nou gefeliciteerd.

Ik moet toegeven, ik zou het niet weten, ik weet niet of de journalistiek er de afgelopen jaren partijdiger op is geworden. Wat ik wel weet, is dat ze partijdig is. Maar dat ligt niet aan het taalgebruik. In elk geval ligt het niet uitsluitend aan het taalgebruik. Of had de VU verwacht dat de journalisten veel vaker waren gaan schrijven dat de nminister “knettergek” is of dat “Job Cohen weer eens uit zijn nek lulde”?  Zoiets zou je in deze tijd kunnen verwachten en het is redelijk onzakelijk.

Wat wil de VU nu met dit soort onderzoek aantonen?  Dat het taalgebruik van journalisten niet minder objectief is dan in het verleden? Misschien is dat wel waar maar we hebben er niet zoveel aan. Objectiviteit is in de eerste plaats een vrijwel onhaalbare zaak. Bovendien is ze veel meer afhankelijk van thema’s en invalshoeken van artikelen dan van het woordgebruik. Zelfs de voorlichtingsdienst van de voormalige USSR wist dat.

Hoogst irritant is het geblaat van kranten over de noodzakelijkheid van bezuinigingen. Weten de redacteuren dat echt heel erg zeker? Hebben ze wel eens onderzoek gedaan naar de alternatieven, nieuwe wegen en oplossingen? Ik vind er niets van terug en toch zijn ze er. Zo ging het ook met het terrorisme. Bush had gesproken en dus werd ineens de hele wereld bedreigd door het terrorisme. De “vijand”  was aanwijsbaar en dat maakte het gemakkelijk. Alle journalisten achter de terroristen aan. Niet één die daar een kritisch verhaal over schreef.

Onze media onderscheiden zich niet eens zoveel van de vroegere Sovjetpers. Als een stelling eenmaal post heeft gevat, wordt ze door alle media aangehangen en schrijven de journalisten er trouw hun weinig nieuws gevende verhalen over. Daar zit de kwaal van veel media: het moet eetbaar zijn en niet tot denken leiden. Niet voor niets hebben de opiniebladen het moeilijk.

Nee VU, wat mij betreft heb je geen bal aangetoond, behalve dat je weer eens moest scioren en dan nog op een foute manier ook.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s