Een grijze plaat voor je hoofd

Minister Schultz van Haegen, het wonderkind van de VVD, vindt dat Nederland wel wat meer op België mag gaan lijken en ik ben het met haar eens. In de eerste plaats mogen er best zes miljoen inwoners van dit land naar elders vertrekken. Ik hoop dat ik ze mag uitzoeken.

In de tweede plaats heb ook ik geregeld het gevoel dat Nederland beter af zou zijn zonder kabinet. Nou, dat zijn toch twee mooie doelstellingen. zou ik zo zeggen. Gek genoeg zijn het beide thema’s waar zij helemaal niet op ingaat. Nee, de minister concentreert zich op iets onbenulligs als de aanleg van bedrijventerreinen in ons land. Gemeenten schijnen de grootst mogelijke moeite te hebben met alle voorschriften en regelingen die er bestaan bij het inrichten van de ruimte die we hebben. Nu voerde de VVD, de partij van de minister, ook de leus ” ruimte voor mensen”   en dat klinkt natuurlijk prachtig, vooral als je, zoals de minister, je niet realiseert dat die ruimte er niet is. Nederland is behoorlijk wat voller dan België. Dat maakt de mogelijkheden om lukraak ergens iets aan te leggen en te bouwen aanmerkelijk kleiner, vanwege de horizonvervuiling. Dat laatste woord is een term die in haar partij zo graag wordt gehanteerd als het over windmolens gaat. Dan begrijpt ze het ineens wel.

En ja, rommelige straatjes zoals in Belgische dorpen en steden, daar houd ik ook van maar om de Belgische pestbende nou als voorbeeld te nemen voor de manier waarop wij onze omgeving moeten inrichten…dat gaat me te ver. Het zou ook ontvreemding van de Nederlandse cultuur zijn, iets dat we toch hard nodig hebben in de strijd tegen de Islam? Wil ze ook wegen van kasseien gaan aanleggen? Nee, ze kiest voor asfalt, heel veel asfalt omdat ze denkt dat daarmee het fileprobleem wordt opgelost. Die gedachte is door wetenschap en techniek al lang achterhaald maar ja…dit kabinet wil ook het zuiver wetenschappelijk onderzoek laten struikelen. Daar verdien je namelijk geen pest mee, zo zeggen de bestuurderen. Tja, als we zo hadden geredeneerd, zouden we nog steeds denken dat de zon om de aarde draaide. Relatief gezien is dat ook zo dus waar hebben we het over?

De minister denkt dat gemeenten heel goed zelf hun bedrijventerrein neer kunnen kwakken waar ze willen. Dat kan ook wel maar of dat gaat leiden tot een aangename inrichting van onze spaarzame ruimte is zeer de vraag. Elke gemeente kiest voor zichzelf en zal buitengewoon weinig rekening houden met de wensen en inzichten van buurgemeenten. Er is bij Barneveld al zo’n verschrikkelijk groot bedrijventerrein middenin de natuur aangelegd en je mag toch hopen dat zoiets niet om de haverklap gaat voorkomen.

Ik ben het met haar eens dat procedures en structuren het allemaal wel eens behoorlijk ingewikkeld maken en het zou allemaal best eenvoudiger kunnen maar om nu met de botte bijl overal genadeloos op in te gaan hakken…nee. Hoewel, het is wel een kenmerk van dit kabinet: botte bijl en hakken maar. Zorg, cultuur en oom ruimtelijke ordening, ze zijn er allemaal het slachtoffer van. De enige die er geen last van heeft is Economie want Schultz’  partij wilVeel Vaker Dividend.

Tot sterkte,

Kaj ~Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s