Groeiende ergernis rond de media

Zou het komen doordat ik eigenlijk uit een ander tijdperk stam? Wees eerlijk, als boreling uit 1946 heb je een heel ander fundamentele blik op de wereld dan wanneer je uit 1964 of, nog erger, 1984 komt. Alleen al de gedachte dat je de Beatles nooit hebt zien optreden en nooit met lang haar en in een afgedragen T-shirt met zelfgescheurde spijkerbroek hebt rondgelopen, maakt je in mijn ogen tot een kuikentje dat net uit het nest is gevallen.

En ja, babbels hebben die kuikentjes natuurlijk genoeg. Ze weten alles over i POD en laptop en i Pad en app en ga zo maar door maar dat IS dan ook wel zo ongeveer het enige. Daarom denken ze ook dat het allemaal verschrikkelijk belangrijk is terwijl het eigenlijk over twee jaar al weer achterhaald is. Intussen krijgen ze informatie door kranten die vooral worden volgeschreven door de internet-generatie. Die kan wel typen, zij het meestal vol spelfouten, maar het kritisch besef is ver beneden 0.

Kijk, dat De Telegraaf allerlei onzin schrijft over de samenleving omdat ze die het liefste zou willen omtoveren tot een jungle waarin het recht van de sterkste heerst, daarover verwonder ik mij niet meer. De geschiedenis van dat dagblad spreekt voor zich. Erger is het als ook een gerenommeerd dagblad als de Volkskrant zich overgeeft aan oppervlakkige, meehuiljournalistiek.

Vrijdag las ik een artikel over bezuinigingen waarin ik formuleringen tegenkwam als: de meeste economen zeggen dat….  Pats! Als hoofdredacteur zou ik dat er onmiddellijk uithalen en de desbetreffende journalist met stokslagen naar bed sturen. Wat is dat voor gezwam? ” De meeste economen”?  Wie zijn dat? Hoeveel? Heb je ze allemaal geteld en geturfd? Het is net zo’n holle kreet als “daar is onderzoek naar gedaan”  of ” uit onderzoek blijkt”.  Als je die formuleringen gebruikt heb je de autoriteit de grootste kolder op te schrijven. Wat voor onderzoek? Door wie? Hoe zag het eruit? Waar ging het precies over? Wie waren de respondenten? Wanneer? Hoevaak?  Enzovoorts…

Ik gruw van dit soort journalistiek die vol zit van aannames en veronderstellingen, vooral als die wordt gebruikt om een hoogst discutabel kabinetsbeleid te verdedigen. De gedachte dat er 18 miljard bezuinigd moet worden, is hoogst discutabel en zo denkt een hele reeks van politicologen, economen, historici en andere knappe koppen erover. Hoeveel, wie precies en met welke argumentatie?  Ja, zoek dat even lekker zelf uit!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s