Encounters of all kinds

Het zijn niet de immigranten maar onze angst ervoor die onze stabiliteit en samenhang bedreigen. In heel Europa begint zich dat beeld steeds meer af te tekenen. Het zijn de Grote Angstpartijen die overal aan stemmen winnen. Nu weer in Finland, het land van Nokia van de communicatie.

De Ware Finnen zijn deze keer de grote winnaars en de grote vraag is nu eigenlijk wie dat zijn. Mijn schoondochter is de dochter van een Finse man en een Russische vrouw. Beiden wonen al tientallen jaren in Finland, ooit werden hun voorouders weer verdreven door het Sovjetgepeupel uit gebieden die oorspronkelijk tot Finland behoorden, of toch ook weer niet. Wie zal het zeggen. Kola is voor Finland wat de Sudeten zijn voor Tsjechië.

Hoe dan ook, inmiddels zitten Frankrijk en Italië ruzie te maken over Tunesiërs die, in plaats van mee te helpen aan de wederopbouw van hun land, liever naar Europa uitwijken. Al jarenlang is er geherrie over de grens Turkije/Griekenland waar dag in dag uit vreemdelingen de Unie binnenkomen. Nederland doet mondjesmaat aan die ruzie mee omdat het kabinet zo graag zijn Euroskeptische houding wil tonen. Grandioos. Het doet mij denken aan de tijd dat de Geldersen te beroerd waren om mee te betalen aan de verdediging van de stad Amsterdam. Of Vlaanderen dat geen cent wil uitgeven aan Wallonië omdat er alleen maar luie Walen wonen of de Povlakte die geen cent wil steken in Zuid-Italïe. Het is allemaal van een bedroevende kleinzieligheid waarmee je het liefste niets van doen zou willen hebben.

Intussen gaat de ontmoeting met de immigranten gewoon door omdat de vloed nu eenmaal niet te keren is. In plaats van panische maatregelen om die instroom tegen te gaan, zouden politici er goed aandoen oplossingen te vinden voor de huisvesting van zoveel goede, jeugdige arbeidskrachten en talenten. Rationeel gezien kan de komst van zo’n grote groep mensen die niets liever willen dan onderdeel te zijn van onze samenleving, alleen maar ene aanwinst betekenen. De bevolking van de EU breidt zich uit terwijl het grondgebied gelijk blijft. Dat is voorlopig alleen maar gunstig.

En juist in deze tijd duiken de verhalen weer op over aliens, wezens van andere planeten of misschien wel sterrenwezens die onze aarde bezoeken. Vanmorgen hoorde ik iemand beweren dat zij te rationeel was om te geloven in het bestaan daarvan. Dat klonk mij behoorlijk irrationeel in de oren. Vermoedelijk gaat het niet om rationaliteit maar om de wens dat buitenaardse wezens niet bestaan. Het gaat alweer om de angst voor het vreemde en onbekende, net als bij de immigranten. Angst die ons, net als bij de immigranten, zal leiden tot maatregelen waarmee we onszelf te gronde richten. Het zijn niet de vreemdelingen die dat doen, wij doen het zelf door spastisch te reageren. Die angst komt gedeeltelijk voort uit het gevoel dat vreemde wezens er op uit zijn ons kwaad te doen. Daarvoor hebben wij een goed Nederlands spreek woord: zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.

Eigenlijk maakt het niet uit voor welke ontmoeting we het meest bang zijn: aliens of immigranten. Het maakt alleen maar uit of we onze angst kunnen uitbannen uit die ontmoeting en of we dapper genoeg durven te zijnde uitdaging van de nieuwe vriendschappen aan te gaan. Onze skeptici redeneren daarvoor helaas niet rationeel genoeg

Tot sterkte,

Kaj ~Elhordst

Htto://4politicians.wordpress.com

2 reacties op “Encounters of all kinds

  1. Val schreef:

    Rationeel zijn is ook maar een geloof.
    Een bewering is ook alleen maar rationeel in de ogen van diegene die het gelooft op basis van welke argumenten dan ook. Voor een ander is dezelfde bewering ongeloofwaardig of irrationeel want hij of zij gelooft dat hij of zij (vindt zichzelf) te rationeel is om het te geloven op basis van dezelfde argumenten.

  2. Kaj Elhorst schreef:

    Zeker is rationeel zijn een geloof en realisme enzovoorts….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s