Van mantra’s en hoerderij

Je mantraliteit, daar gaat het om. In welke mantra’s geloof je en hoe gevoelig ben je voor mantra’s? De laatste jaren neemt de populariteit van mantra’s toe. We zoeken naar zekerheden omdat de wereld om ons heen zoveel onzekerheden biedt. We hebben vergaande technolgieën maar tegen leed kunnen ze ons niet beschermen, zoals we nu weer in Japan zien. Soms veroorzaken ze zelfs dreiging. We kennen de aardbol maar even zo goed verrast ze ons steeds weer met tsunami’s en orkanen. Zekerheden lijken we te moeten zoeken door grenzen te stellen. ” Kan niet”, is dan het toverwoord.

Zaterdag was ik aanwezig bij een discussie over arbeid en arbeidsverhoudingen waarin onder meer Wouter Bos het woord voerde en ook daar gonsde het van de mantra’s. Vooral mantra’s over het gewenste gedrag van mensen die niet aan werk kunnen komen, die ver van de arbeidsmarkt verwijderd zijn. Niemand stelde de vraag of die arbeidsmarkt misschien ver van de mensen is verwijderd. Het onvermogen om aan werk te komen wordt vaak gezocht in de individu die werkloos is en het is nog maar de vraag of dat helemaal terecht is. De arbeidsmarkt toont zich geregeld ook zeer ontoegankelijk, onder meer door een reeks van mantra’s.

Welke mantras’s zijn dat dan? Het is om te beginnen de gedachte dat oudere medewerkers veel duurder zij dan jongeren en dat zij ook vaker ziek zijn. Bedrijfsleven en overheid maken zich schuldig aan permanente leeftijdsdiscriminatie op basis van deze mantra’s. Hetzelfde geldt voor mensen met ene handicap, of die nu verstandelijk of fysiek is. De gedachte dat je met bepaalde groepen in de samenleving niet in zee moet gaan is vrijwel onuitroeibaar onder ondernemers.

Door die deur voortdurend gesloten te houden, laden ondernemers en overheid een zware verantwoordelijkheid op zich. Aan de ene kant roepen zij mensen op zich in te zetten voor het vinden van werk, aan de andere kant weten zij heel goed dat die mensen daarin nooit zullen slagen. Iets misdadigers kun je je haast niet voorstellen. Intussen zijn het de zeer geslaagden in bedrijfsleven en (semi-)overheid die zichzelf het mantra voorhouden dat zij onvervangbaar zijn.

Die onvervangbaarheid uit zich in “toujours winst”. De topmanager ontvangt een enorm salaris dat objectief gezien de allergrootste risico’s van het l;even dekt. Daarnaast kent hij of zij zich door gedram bij financiers, lees “aandeelhouders”,  een reeks van extraatjes toe die de naam ” bonus” dragen, ook wel incidentele beloningen genaamd maar die zijn allesbehalve incidenteel. Ze worden vrijwel alles uitgekeerd.  Vervolgens hebben zij zich voorzien van een vertrekbonusvoor het geval het bedrijf al dan niet dankzij hun mismanagement   ten onder gaat. Met verondersteld recht hebben de topmanages een “win-win-win-winsituatie”  voor zichzelf gecreëerd. Daardoor zijn zij inmiddels binnengetreden in een psychische staat die het beste als narcistische psychose kan worden betiteld.

Het mantra omtrent die positie luidt ” wij hebben een marktconforme beloning”. Daarbij vermelden zij niet aan welke markt die beloning conform is. Als ik hen was, zou ik dat ook niet doen omdat deze markt grenst aan die van de hoerderij. Gecommitteerd aan niets behalve het eigen ikje.

Ja zeker, ik weet dat er popsterren zijn die nog een veelvoud verdienen van de inkomens van sommige topmanagers en ook filmacteurs maar daar ligt ene belangrijk verschil: zij worden betaald door het publiek at vandaag nog komt maar het morgen laat afweten. Van die grilligheid hebben topmanagers niets te vrezen. Eigenlijk is zo’n discussie als afgelopen zaterdag doodgewone tijdverspilling omdat zij niets nieuws brengt en alleen mantra’s laat passeren.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

 

Eén reactie op “Van mantra’s en hoerderij

 1. Val schreef:

  Ik vind dit nog verkeerd gebruik van het woord Mantra.

  Een mantra is een klank (een trilling), een woord of een groep worden die ondersteunen bij het proces om de geest te richten op wie we werkelijk zijn. Dan wel als katalysator om de transformatie van mind naar spirit mogelijk te maken. Mantra is sanskrit en er is geen letterlijke vertaling voor naar hededaagse talen.
  Man = denken, of de intentie hebben afkomstig van manas = mind/geest en manu = wijs, man. tra = o.a. instrument maar hier trana = behoeden, redden.
  Volgens de geleerden betekent het “de geest behoeden voor zichzelf”. Dan wel hetgeen dat tot verlossing leidt door concentratie van de geest.

  Uit het verhaal boven blijkt iig geen verlossing of behoeden. Dus worden er geen mantra’s uit gesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s