Professionals aan het stuur

De pers maakt er weer een hutspot van door iedereen die bij de marine werkt tot “marinier”  te bestempelen. Dat klopt niet want een marinier is een “zeesoldaat”  en mariniers zijn opgeleid voor speciale, riskante, commando-achtige acties. Daarvoor is lang niet iedere marineman of -vrouw opgeleid. Die verwarring is wel irritant maar het haalt het niet bij de hele klungeligheid en het amateurisme van de uitgevoerde actie.

Nu zitten twee mannen en een vrouw van de Nederlandse marine gevangen bij aanhangers van de onberekenbare psychopaat Khadaffi en je kunt je afvragen waarom. De reacties van marine-officieren en politici zijn verbijsterend. “Het was op dat moment niet gevaarlijk al kon de situatie elk moment verslechteren.” Die laatste zinswending betekent dat het wel gevaarlijk was. En ja, heel Libië moet op het ogenblik beschouwd worden als een uiterst riskant wespennest. Om daar zonder toestemming van de Libische overheid naar binnen te gaan is gevaarlijk maar ik kan me er iets bij voorstellen. Soms moet je geen slapende honden wakker maken. Stel je voor dat die toestemming niet was gekomen…dan zit je.

Daarna is echt alles misgegaan. Drie mensjes van de luchtmacht worden in een zo goed als onbeveiligde helikopter gezet, zonder back up. De helikopter is eigenlijk alleen bedoeld om drenkelingen uit zee op te pikken, al dan niet omgeven door hongerige haaien maar geloof me, de aanhanghers van Khadaffi zijn erger. Zo’n actie had begeleid moeten worden door twee helikopters met , inderdaad, mariniers. Deze hadden dan ook een fatsoenlijke terrein- en risicoverkenning kunnen uitvoeren. Daarbij zou ongetwijfeld gebleken zijn dat het gebied klaarblijkelijk vol zat met Khadaffi-aanhangers of iets dat daarop leek. Zeker met behulp van moderne apparatuur  was dat mogelijk geweest. De actie vond plaats in de omgeving van Syrte, de geboortestad van de gek. Wat als de helikopter was gestoten op een paar Libische gevechtsvliegtuigen of bommenwerpers? Die zouden echt niet de moeite hebben genomen om de helikopter netjes naar een landingsstrip te begeleiden. Eén van de gevechtshelikopters had van mij de opdracht gekregen in de lucht te blijven tijdens de razendsnel uit te voeren actie.

Er was dus geen beveiligde landingsplek voorbereid in een land waar een krankzinnige burgeroorlog woedt. Een militaire en politieke blunder van de eerste orde. Het gevaar is nu dat de despoot vanLibië de drie in gaat zetten bij onderhandelingen met de NATO of de VN of zelfs met de opstandelingen. Overigens mogen de drie hopen dat de opstandelingen gauw een eind maken aan de heerschappij van de hyena van Cyrenaika. In dat geval kunnen ze vermoedelijk vrij snel naar huis.

De hele opzet van de actie roept twijfels op bij de  deskundigheid en het niveau van onze militaire leiding. Er zijn fouten gemaakt die ik zelfs in mijn tijd als diensplichtige nooit heb begaan of bedacht. De politici hebben te weinig nagedacht over de bilaterale en internationale gevolgen van een mislukte actie. Over de reden daartoe valt te bekvechten maar ik houd het op de behoefte aan een ” stoer resultaat”  van dit spierballenkabinet. Nu is daar in elk geval geen sprake van. De kogels kwamen niet van links of rechts maar zo maar ” uit het niets”  in de woestijn.

Dat is allemaal geen achteraf commentaar. Iedereen met een lichte militaire scholing had kunnen bedenken dat er teveel risico’s aan deze onderneming zaten. Kortgeleden ben ik voor amateur uitgemaakt en ik zag dat niet eens als een belediging. Amateurs zijn mensen die van hun bezigheden houden en creatief zijn in oplossingen. Het zijn de professionals die de grootste en stomste fouten maken doordat zij aan regels en beperkingen en gewoonten vastzitten. Dat is nu gebeurd.

Tot sterkte (en dat vooral voor de drie en hun familie)

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Http:

3 reacties op “Professionals aan het stuur

 1. Fred schreef:

  Helaas Kaj. Een column van een amateur met veel domme fouten. Gemiste kans dus.

 2. Kaj Elhorst schreef:

  Fouten in een column? Lijkt me vrijwel onmogelijk. Een columnist is niet eens gehouden aan het weergeven van de werkelijkheid. Hij moet kunnen schrijven, overdrijven, humoristisch zijn en een mening geven. That’s all wat er van een columnist verwacht behoeft te worden.Met teveel inhoudelijke kennis neemt het al gauw de vorm aan van een commentaar.
  Spel- en stijlfouten zijn de belangrijkste fouten die een columnist kan maken maar ook het gebrek aan persoonlijke beleving of ervaring, is een belangrijke fout. Een column zonder overdrijving of humor is over het algemeen niet te verteren.
  Ik maak wel eens fouten, dat zijn meestal typefouten, fouten bij het schrijven dus die door slordigheid ontstaan, niet door onwetendheid.
  En Fred, militairen die met een oude, krakkemikkige helikopter met z’n drieën denken in een land in burgeroorlog de “vijand” te moeten gaan verrassen, zijn nog niet eens geschikt om kabouter te worden bij de padvinderij. De man die de opdracht hiertoe heeft gegeven hoort op staande voet ontslagen te worden.
  Overigens valt mijn kennis van de marine nog wel mee doordat ik geregeld in Den Helder kwam in verband met mijn werk voor CAM Vision.
  Zonder onderbouwing is zoiets als Fred beweert, gemakkelijk gezegd…vertel… Er klinkt hier iets in door van het ” wat de krijgsmacht doet, is welgedaan” van een oud-militair. Moeilijk om het feilen van de eigen oud-werkgever toe te geven, lijkt me.
  Begrijp me overigens goed, van mij hoeft het allemaal niet. Ik kan in de geschiedenis niet EEN moment aanwijzen waar een krijgsmacht iets positiefs aan de samenleving heeft bijgedragen. Aan de andere kant, als je zo’n instituut hebt, moet je het goed gebruiken.
  Aanvankelijk waren in deze column inhoudelijk/feitelijke fouten verwerkt, wat overigens niet afdoet aan de strekking ervan. Deze fouten waren het gevolg van de eerste berichtgeving over deze volslagen stompzinnig opgezette actie.

 3. Fred schreef:

  Wat een gebazel zeg. In je wiek geschoten? Ik had het niet eens over de inhoud, maar over domme, feitelijk fouten. Je bent trouwens al met verbeteren begonnen. Nu nog afmaken. Overigens wel fijn te horen dat jij beschikt over militaire kwaliteiten. Maar nogmaals, niks over de inhoud. Gewoon fouten die je niet had moeten maken om een beetje gezaghebbend te zijn. Nou ja, proberen te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s