Danoontje powerrrrrrrrr

Herinneren jullie je nog die tv-spot van Danoontje powerrrrr? Daarin kwam een meisje voor dat na het eten van een Danone toetje ineens heel dikke, trillende spierballen kreeg. het zag er niet uit. Het huidige kabinet doet mij steeds meer aan denken.

Om te beginnen is er natuurlijk die flauwekul van die maximumsnelheid van 130 km per uur. Die is bedoeld als frustratiepagina van een aantal heren die auto’s beschikken die eigenlijk nog veel harder kunnen.  Eigenlijk moet je daarom glimlachen al is het een typisch rechtse hobby want het kost veel geld en levert 0,0 op. We rijden alleen wat sneller van file naar file…

Erger is het gesteld met de opvattingen van de heren over strenger straffen eb uitzetten. Wat dat betreft zag ik gisteravond een meer dan misselijkmakend programma waarin fatsoenskneuter Eerdmans de man interviewt die door Maarten van Rossum “Gekke Geert”  wordt genoemd. En daar hoor ik dan ook echt de gekste opmerkingen maken die ik in eeuwen heb gehoord. Zo wil GG rechters voor de duur van vijf jaar benoemen en pas herbenoemen als zij voldoende strenge straffen hebben uitgedeeld. Hij lijkt nu echt helemaal van de pot gerold te zijn. Zo’n regeling tast niet alleen de onafhankelijke positie van rechters aan. Er s al heel lang bekend dat strenger straffen  geen enkele positieve invloed heeft op de criminaliteit. Er zijn tal van landen waar veel strenger straffen worden uitgedeeld en die leiden allemaal tot nog meer boevenbende. Voorbeelden: de VS, Mexico en China.

Bij het “straffen”  behoort het te gaan om twee dingen`; de corrigerende tik en de isolatie. Zij die onverbeterlijk crimineel in het hoofd zijn, zoals sommige psychopathen, behoren thuis in een psychiatrisch ziekenhuis, achter tralies. Op die manier vormen zij geen bedreiging meer voor de samenleving en…blijft de kans op beterschap bestaan. Voor anderen is het voldoende om een schok te ondergaan, een duidelijke tik op de neus omdat het gedrag niet getolereerd kan worden. Daarbij is het zaak om hen bij de terugkeer in de samenleving een steun in de rug te geven zodat zij op de juiste weg terechtkomen. In alle gevallen is het van belang om na te gaan welke trauma’s en frustraties bij daders leven en te kijken wat daaraan gedaan kan worden. Op die manier beschermt de samenleving zich het beste tegen criminelen.

Strenger straffen roept niets anders op dan wrok en haat. Het is merkwaardig hoeveel mensen moeite hebben zich te verplaatsen in degenen die zo’n straf moet ondergaan. Mogelijk zijn zij zo overtuigd van hun eigen feilloze en duistere kantenloze karakter, dat zij daarvoor niet eens de moeite nemen. Laat ik het zo stellen: het geldt voor volkeren die worden onderdrukt, voor kinderen en voor volwassenen die  stevig worden aangepakt, er komt op ene goed moment een houding van weerspannigheid naar boven. Die houding gaat zich op een goede dag wreken. De samenleving ondervindt daar de wrange vruchten van.

Danoontje powerrrrrmentaliteit komt ook tot uiting in de strakke aanpak van immigranten. Het voorstel van Gerd Leers om Polen “terug” te sturen is niet eens belachelijk meer, het is krankzinnig en in het beste geval getuigt het van een absoluut gebrek aan realiteitszin. Terug waar naartoe? Naar Polen? Dan duurt het hooguit twee dagen voordat diezelfde mensen weer in Nederland terug zijn. Dat is ook gebeurd met de Roma die door Napoleon IV (Sarkozy) zogenaamd terug zijn gestuurd. Het wordt daarmee niet beter maar erger. Zo’n terugstuurbeleid kost veel geld en brengt meer mensen in het illegale circuit. Deze mensen zijn immers inwoner van de EU en kunnen gaan en staan waar zij willen…

Hardleers is het kabinet ook als het gaat om het terugzenden van vernederlandste kinderen naar hun “thuisland”  Dat lukte in Zuid-Afrika niet en het is absoluut inhumaan. Het getuigt van een angst voor de globalisering die zo wordt toegejuicht als het gaat om het veel te duur verkopen van veel te goedkoop ingekochte goederen uit lagelonenlanden.  Globalisering die door onze voorouders in gang is gezet door kruistochten, Marco Polo en ontdekkingsreizen. Wij moeten wennen aan een ander soort wereld waarin nationale staten gaan verdwijnen, culturen zich mengen en verbroederen en ook weleens een conflict zal zijn. De kans bestaat dat iemand dan ene tweetal wolkenkrabbers opblaast. Dat is altijd nog minder erg dan zes miljoen mensen in een gaskamer, lijkt me. Maar ja, dat inzicht geeft zelfs danoontje niet.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s