De schaamtelozen keren terug

De afgelopen week heb ik werkelijk de meest wonderbaarlijke verhalen gelezen en gehoord over Egypte. Zo was er iemand die beweerde dat hij dertig jaar lang niets had gehoord over de dictatuur in dat land. Alleen de TamTam en Donald Duck gelezen zeker? Ook hij wist misschien al dat je van de Donald Duck veel opstak.

Uitgesproken beschamend waren de verhalen van expats die ene huisje hebben bij de Assoeandam en daar jarenlang heerlijk in hun tuinstoel hebben kunnen  luieren met oog- en oorkleppen op zodat zij het gegil uit de kerkers van de tiran niet konden horen. Nu kwamen ze naar Nederland terug met de opmerking ” ik hoop dat het tuig gauw van het plein weg zal zijn zodat alles weer rustig wordt. Wij steunen Mubarak.” Zij probeerden de gemiddelde Nederlander woestijnzand in de ogen te strooien. Soortgelijke opmerkingen kwamen er trouwens van de Hugharda-gangers. Ze zouden zich allemaal de kop van hun lijf moeten schamen.

Wat we natuurlijk al lang wisten, komt nu als smerige pus naar buiten. De jacht op journalisten is de absolute ontmaskering van een wrede, lugubere en angstaanjagende woestijnrover die eigenlijk thuishoort in de 18e eeuw. Nu het volk van Egypte doet wat het hoort te doen, de tyrannie verdrijven, zouden wij op z’n minst in woord en geschrift daarachter moeten staan. Dit soort volksbewegingen voorkomt dat wij opnieuw met een zogenaamde vredesmissie ergens in een hopeloos moeras terechtkomen met een onmogelijk uitvoerbare taak. Dat zouden die luiereters die nu als een soort spijtoptanten op Schiphol neerdalen zich eens moeten bedenken. In hun woorden: het scheelt belastinggeld.

Al jarenlang roep ik dat wij met onze ” jongens en meisjes”  in vreemde landen helemaal geen goed kunnen doen. Het loopt uiteindelijk altijd op een erbarmelijke aftocht uit. Dat is gebeurd in Korea, Vietnam, Ethipopië/Eritrea, Irak, Somalië, Libanon, Kongo en Cyprus (waar we godbetert nog steeds zijn) en ga zo maar door. Volkeren behoren zichzelf te bevrijden en niet een opgelegde bevrijding aangereikt te krijgen. Dat moet in Afghanistan ook gebeuren.

Met de schaamteloosheid van terugkerende expats die nu hun mooie huisje misschien zelfs voorgoed kwijt zijn, heb ik niet zoveel medelijden. Dan had je van beginne af aan maar wat meer belangstelling voor de samenleving om je heen moeten vertonen. Misschien wordt het tijd om daar nu eens mee te beginnen. Misschien valt er dan nog wat voor je te redden.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s