Nordholt zwetst

Dat er veel onzin uit de mond van een oud-politieman kon komen, wist ik al wel. Zelden heb ik echter zo’n grootscheepse ervaring daarmee gehad als vanmorgen toen ex-commissaris Nordholt Schulze uitspraken ging doen over de ” war on drugs”. Dat je zolang bij de politie kon dienen en dan nog steeds zulke cliché-denkbeelden er op na houden, dat is wonderbaarlijk. Ik mag dat zeggen want ik ben ook Groninger, ik kom uit Winschoten net als die dwarskont van een Jan Mulder.

“De war on drugs is nog lang niet gewonnen”, hield de ex-commissaris zij  gehoor voor en hij zou zich alleen al daarover moeten schamen. Hij zou moeten weten dat die “war” helemaal niet gewonnen kan worden. Of ze daar nu peperdure helikopters bij inzetten of niet. Het drugsprobleem komt namelijk niet uit de criminele wereld voort maar uit de vraag naar drugs. Het is de markt die bepaalt en natuurlijk…leveranciers proberen hun product af te zetten maar de vraag is enorm.

Kijk, meneer Nordholt, drugs zijn zo oud als de mensheid. Wie de verhalen over ontdekkingsreixzen leest,merkt steeds weer hoe de reizigers in alle delen van de wereld werden ontvangen met bedwelmende stoffen of dranken (laten we die niet vergeten!). De priesters en priesteressen van Athene, Rome en Egypte en Israël gebruikten bij voortduring drugs, Indonesiërs kauwen al eeuwenlang sirehbladen, Afrikanen en Indianen brouwden en brouwen de meest wonderbaarlijke producten om er maar helemaal maf van te worden, Chinezen gebruiken opium en zo gaat het maar door. Wat wil je nou eigenlijk met die stupide “war on drugs”? Om tegen zo’n gewoonte en behoefte oorlog tegen te gaan voeren is net zulke onzin als de regen uit te schelden omdat-ie valt.

Terecht zei Nordholt dat criminelen een voorkeur hebben voor zaken die weinig risico opleveren en veel opbrengst. Dat weet hij dan tenminste al. Hij vergeet erbij te zeggen dat de overheid de drugscriminaliteit door de “war on drugs”  subsidieert doordat de prijs van het product er flink mee opgedreven kan worden. Daar komt bij dat het strafbaar stellen van drugshandel de criminaliteit stimuleert. Er zij nog al wat mensen die er geen been in zien om wiet te kweken, ze beschouwen dat niet als een misdaad zoals inbraak of een roofoverval. Terecht ook. Crimineel is niet wat de wet verbiedt maar wat immoreel is. Bij tijden is de wet zelf immoreel.

Terecht constateerde hij dat de “war on drugs”  nog lang niet gewonnen is en dat de criminaliteit toeneemt. Vooral die laatste constatering is belangrijk. Misschien kunnen zelfs doorgewinterde blauwpakken als Nordholt begrijpen dat het misschien eens tijd wordt om een andere invalshoek te kiezen en de mensen te geven wat zij willen hebben: drugs. Vrijgeven dus. Maar ik vrees het ergste als Nordholt en Huffnagel in de Eerste Kamer komen voor de VVD. Met een bulldozer-minister als Teeven ziet het er niet goed uit en zal de drugscriminaliteit de komende jaren zeker verder verergeren.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s