Opkomst en ondergang van ” Ons Geert” (Tafel 6)

Het was een cadeautje voor Ons Geert dat Nederlanders in maart 2010 zo massaal op zijn partij stemden. Hij had het zelf ook niet verwacht. Natuurlijk, zo gaf hij later toe, wist hij best dat het hoofddoekjesverbod flauwekul was. ” Maar het heft ons wel veel stemmen bezorgd”, zo merkte hij op in een kort vraaggesprek met mij. ” En daar gaat het om. Alle partijen zijn toch machtspartijen? Dat zijn wij ook. Het gaat helemaal niet om kwaliteit, het gaat om grote getallen.”

Eigenlijk sprak hij zichzelf daarmee tegen want Geert is wel degelijk gesteld op kwaliteit, eigenlijk op ieder gebied. Hij houdt van snoep, gebak en drank maar het moet allemaal wel van goede kwaliteit zijn. ” En het gaat er niet om  er dronken van te worden ofzo”, had hij al eens eerder gezegd. Daar stond tegenover dat Geert wel degelijk het belang begreep van een zekere massaliteit. ” In wezen gaat het daar bij de ~Islam ook om”, merkte hij op. ” Als er maar tien moslims woonden in Nederland, zou het niemand iets kunnen schelen. Getallen maken dus deel uit van de kwaliteit.”

Door de verrassende gemeenteraadsverkiezingen kreeg hij ook weer goede hoop op de afloop van de kamerverkiezingen, twee maanden later.  Dankzij het succes van de raadsverkiezingen kreeg hij bovendien ook steeds meer aanbiedingen van mannen en vrouwen die wel bij hem op de lijst wilden. Kennelijk was die PVV nog zo gek niet. ” En we begonnen een beetje uit de geur van de schande te komen”, zo zei Geert dat, niet alleen tegen mij maar ook tegen zijn fractiegenoten. Steeds meer mensen durfden openlijk uit te komen voor hun sympathie voor Geerts beweging. Maar…er bleef een zekere gêne bestaan. ” Waarom weet ik niet”, zegt Geert altijd. ” Maar het was zo.”

Zelfs nu nog, ja zelfs nu nog bestaat die gêne maar ze is wel minder geworden. ” Dat komt door de kbinetsformatie en onze gedoogpositie. Eigenlijk zitten we in een heel comfortabele positie”, geeft Geert toe. ” Als je een vergelijking wilt maken, wij zijn de zaag in handen van de man die op het verkeerde deel van de boomtak zit.” Nee, zoiets zegt hij natuurlijk niet voor de microfoon maar in de fractiekamer zijn dat soort geluiden wel te horen en niet alleen van Geert zelf. Voor het overige is de stemming in de fractiekamer natuurlijk uitbundig. Ze was zelfs zo uitbundig dat sommige fractieleden spontaan hun wangedrag uit het verleden uit de doeken gingen doen. Voor Geert was dat een goede reden om de deur echt dicht te houden. Een van de fractieleden zei ronduit dat hij een keer door de brievenbus van de buurman had gepiest en de hele fractie lag blauw. Nou ja, behalve Geert zelf dan. Die zag de bui al hangen. Wie zijn oor goed te luisteren legde, kreeg dit soort boodschappen te horen, vanuit het hart van de fractie!

En inderdaad, het duurde niet lang of de pers had er de lucht van gekregen en de ene na de andere wandaad van een fractiegenoot kwam in de krant. Geert beet zich hard op zijn onderlip toen het ene na het andere verhaal de media haalde. Hij vloekte en ketterde over de “linkse pers”, zo erg dat zijn moeder er van haar levensdagen niet bij had willen zijn. ” Maar ik weet dat hij het kan”, had zij ooit eens met tranen in de ogen gezegd. Als goed gelovig katholiek wilde zij niet met Geerts scheldwoorden geconfronteerd worden.

Nee, het waren geel leuke dagen maar voor Geert was het DE kans om weer wat meer de teugels in handen te nemen. In het begin was die grote fractie wel een beetje vrije wegen ingeslagen maar nu ontnam hij de een na de ander zijn spreekrecht over tal van zaken en dat versterkte zijn eigen positie weer. ” Ik heb daar nu ook de tijd en de kans voor” zei hij. ” In de Tweede Kamer doen de twee andere partijen het meeste werk voor mij. Ik kan me nu weer meer richten op mijn eigen kudde.”  Daarmee bedoelde hij ook de opstandige Hero. ” Een goeie man maar hij zal het niet laten om aan de poten van mijn stoel te zagen”, zei Geert keer op keer. Wat dat betreft werkte hij liever met de wat in zichzelf gekeerde Martien, de denker van het stel. ” Fijne vent met goeie ideeën” gafGeert in een tweegesprek toe. ” Een man die de volgende keer in aanmerking komt voor een ministerspost.”

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s