Terug naar de Middeleeuwen

Je hoort het vaak, alles wat slecht en achterlijk is, wordt al heel gauw Middeleeuws genoemd. We zouden daar wel eens wat beter mee uit moeten kijken want…wat mij betreft zijn wij een jaar of tien geleden zelf in de nieuwe `Middeleeuwen beland. Niet de paus maar de digitaliteit vormt de bindende kracht en wees eerlijk, de Middeleeuwse pausen maakten ook al gebruik van een soort digitaliteit. Die noemden ze dan geloof.

Ondanks alle uiterlijke verbondenheid is de verdeeldheid nog nooit zo groot geweest. Iedereen rammelt maar wat voor zichzelf door het leven en dankzij de digitaliteit kan hij anderen daarmee nog lastig vallen ook. De nieuwe Romeinse vorst, de Pontifex Maximus, huist in Washington en groepjes trekken in de hele wereld tegen elkaar ten strijde.

Tegelijkertijd woedt er een kruistocht, een ” heilige oorlog~”  tegen het terrorisme.  Vooral dat laatste zou iedereen aan het denken moeten zetten. Hoevaak lachen wij Middeleeuwers niet uit om zijn geloof in spoken, heksen en demonen. EWn wat doen wij zelf? Wij geloven in terrorisme en terroristen. Net als de spoken en demonen leven die echter vooral in ons eigen hoofd. Het is het kwaad en de agressie die onszelf bezielt, waarvoor wij bang worden en die wij vervolgens projecteren op anderen. Anderen die ons vreemd zijn en die gemakkelijk het projectiepunt van al die kwaaiigheid kunnen worden.

Bestaan er dan geen terroristen? Is er dan niemand die de twintowers heeft opgeblazen? Ntuurlijk wel maar ook de Middeleeuwer kreeg bij tijd en wijle de bewijzen van het kwaad dat spoken en demonen over hem wilden brengen. Er traden van tijd tot tijd mensen op die over machten leken te beschikken, en misschien zelfs daadwerkelijk beschikten, die niemand kon verklaren. Maar was daarom elk “waargenomen” spook ook een echt spook? Was elke aangewezen heks een echte heks (het heksengeloof nam trouwens nog in invloed toe na de Middeleeuwen). Nee, veelal vluchtten de mensen voor hersenspinsels en muizenissen die zij zich in het hoofd hadden gehaald omdat hun gedachten nu eenmaal ook niet altijd zo best waren.

Gisteren nog hoorde ik van een groep jongeren die door de politie niet werd aangesproken op het onaangepaste gedrag. De agenten durfden niet. Dezelfde jongeren konden echter rustig thuis komen en theedrinken bij een oude dame. Wat speelde zich in het hoofd van die agenten af? Het is de eigen agressie en woede die ons bang maakt voor de ander.

Laten we wel wezen, verreweg de meeste aanslagen vinden plaats in landen als Pakistan, Afghanistan, Irak. Libanon, Iran en Israel, allemaal landen met grote, interne sociale spanningen. Niet bij ons. Zeker, het kan wel eens een keer lelijk raak zijn en dat is erg, vooral voor degenen die het meemaken en degenen die aan hen verbonden zijn. Getalsmatig gezien komen aanslagen hier vrijwel nooit voor. Dat komt minder door de waakzaamheid van onze wakers dan door het gebrek aan belangstelling voor zo’n aanslag bij de ” terroristen”.

Intussen worden we doodsbenauwd gemaakt voor de volgende terroristische aanslag, hebben we een bespottelijk ministerie van veiligheid nodig met een gevaarlijke combinatie van justitie en politie en gooien we handen vol geld in de bestrijding van terrorisme. De opzet daarvan is duidelijk: als mensen bang zijn, houden ze zich koest. Er zijn enkele kringen die dat heel belangrijk vinden, heel belangrijk dat de “gewone burger”  zijn bek houdt en koest is. Terrorisme, werkloosheid, pensioenperikelen, epidemieen en crisis zijn prima middelen om dat te bewerkstelligen. Op die manier zijn we allemaal nertzo koest als de Middeleeuwer die zuchtte onder de kerk, edelen en spoken. Ik hoop dat we in 2011 onze spoken kunnen verjagen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s