De twaalf kleine negertjes en een handvol angsthazen

Als ik met iemand goede vrienden wil worden, stamp ik meestal zijn voordeur in en sla ik de huisraad aan gort. Ik ga er namelijk van uit dat niemand te vertrouwen is en altijd over mij roddelt. Willen ze dan nog geen vrienden worden, dan sla ik ze helemaal bont en blauw.Zo zijn onze manieren. Op den duur geven ze de tegenstand vanzelf op en zijn het mijn vrienden geworden. Snap je wel?

In onze samenleving zijn we inmiddels zo gefixeerd geraakt op het kwaad dan anderen in ’t zin hebben, dat we er bij voorbaat vanuit gaan dat het voor ons is bedoeld. Klaarblijkelijk voelen we ons schuldig aan iets. Het is toch fantastisch om te zien hoe tussen Kerst en `Nieuwjaar bij twaalf Somaliers thuis de boel wordt kort en klein geslagen en dan…dan blijkt het dat de angsthazen het weer eens bij het verkeerde eind hebben gehad. Ze pakten zo maar twaalf kleine negertjes op en moesten ze een voor een weer laten gaan. Wat een lol. En geloof me. die mensen hebben nu heel positieve ideeen over onze samenleving, Kerstmis en oom agent.

We zijn als samenleving toch wel een zielig hoopje geworden dat we ons nog steeds gek laten maken door de van alcohol vergeven  gedachten van een halfgare Texaanse cowboy die godbetert haast nog grotere ongelukken beging dan ene ome Adolf van de oosterburen en in elk geval zijn waanzinnige gedachtengoed op ons heeft overgebracht. En dan hoor je die Geert al weer roepen dat die twaalf kleine negertjes helemaal niets hebben met dat wat onze samenleving bindt. Nee, idioot, die agenten die de boel kort en kleingeslagen hebben, die waren  bezig met binden en de kerstgedachten, vooral dat, de kerstgedachte. Angsthaas Geert en zijn hele kliek waren er als de kippen bij om te kikken en victorie te kraaien en het bleek weer eens allemaal humbug te zijn.

Je haalt mensen wel uit de oorlog en zo komen Somaliers in Nederland terecht maar hoe haal je de oorlog uit die mensen? Waarschijnlijk waren ze bezig hun onderlinge stammenoorlogen uit te vechten en nu blijkt het Nederlandse volk ook ineens tot de vijandelijke stammen te behoren. En straks gaan we klagen over het gebrek aan inburgering bij die extremisten uit Somalie. Landgenoten van de feeks Hirsi, die ook al altijd haar inburgeringsproblemen tot de onze probeerde te maken. Mijn God, hef die kabouterclub van Terrorismebestrijding vandaag nog op en ga alsjeblieft weer eens gewoon doen.

Tot sterkte (als die ooit nog komt)

 

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

 

2 reacties op “De twaalf kleine negertjes en een handvol angsthazen

 1. Sluit goed aan bij een column die ik ooit schreef in Alphen-into-Business. Let vooral op het grapje aan het eind.

  Fuck the system!

  Dit is mijn tweede column over hetzelfde onderwerp: macht en leiderschap. De eerste was een keurig filosofisch betoog, netjes opgebouwd vanuit de historie, dat via een boogje prachtig eindigde bij u als ondernemer. Toch ben ik helemaal opnieuw begonnen. Ik heb nou eenmaal niet veel met macht en leiders, dus is het lastig om er iets zinnigs over te schrijven. Als je er nou een beetje leuk tegen aan kon schoppen, maar tegenwoordig zijn er geen leiders met macht meer.
  Vroeger werd een sterke vent door een groep tot leider gekozen en met macht bekleed. In ruil daarvoor beschermde hij ze en lastpakken werden met een stevig mep tot de orde geroepen. Net als op de Apenheul, waar een grote gorilla op zijn bergje zit en alle vrouwtjes mag hebben. Af en toe probeert een jonge aap, wel eens zijn leiderschap te betwisten, maar zolang de baas de sterkste is en iedereen zijn dagelijkse banaan krijgt is er niets aan de hand.
  Helaas denken veel mensen dat het in onze maatschappij nog steeds zo werkt. Vergeet het maar!! U denkt toch zeker niet dat Balkenende persoonlijk nog wat kan veranderen of dat (om wat dichter bij huis te blijven) burgemeester Schoof veel meer kan regelen dan pak ‘m beet de intocht van Sinterklaas? Helaas zij zijn net als wij schatplichtig geworden aan “het Systeem”:
  Het systeem van ambtenaren die beleid maken en veel langer op hun stoel zitten dan welke politicus dan ook. Het systeem van steeds grotere bedrijven die commercie bedrijven op basis van grote getallen en niet op basis van u als persoonlijke klant, zich verschuilend achter een lief meisje op de helpdesk. Het systeem van computerfreaks die bestanden koppelen zonder dat wij het weten. Het systeem van ontelbare regels en wetten. Het systeem van de Nationaal Coördinator Terrorisme dat ons angstig maakt voor de Islam, alles van ons vastlegt en de hoogste afluistergraad van heel Europa heeft.
  Politici mogen we kiezen, maar dat haalt niets uit, want ze zijn machteloos. Het systeem woekert intussen voort zonder enige controle. Een jonge aap om de strijd aan te gaan hebben we ook niet. Er is maar één remedie. Geloof gewoon niks, wees niet bang, vorm je eigen mening en probeer er niks mee te maken te krijgen.
  Die zelfde houding moet u ook in uw eigen bedrijf hebben. Ook daar zitten ze, de bureaucraten met hun procedures, archieven, rapporten, e-mails, lijstjes en computers. Het zou mij bijvoorbeeld niks verbazen als de bedrijfsnerd meer bevoegdheden heeft op uw eigen computer dan u zelf! Controleer het maar eens voor de grap.
  Als uitsmijter wil ik u een leuk verhaal niet onthouden:
  Er was eens een boer die ontzettend vies poeder uitstrooide. Zijn buurman vroeg welk bestrijdingsmiddel hij gebruikte. “Tegen olifanten” was het antwoord. “Maar die zitten hier toch helemaal niet?”. “Goed spul hè, goed spul hè?” Vervang poeder door AIVD en olifant door terrorist en je ziet dat we ons druk maken om niks. Fuck the system!

 2. Kaj Elhorst schreef:

  Hersenspinsels zijn het, Machiel, met zo nu en dan een gebeurtenis die lijkt te bevestigen dat ze werkelijkheid zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s