BINGELT college aan zijden draadje?

Bij ons in de gemeente is een onderzoek gedaan door BING, het bureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat onderzoek doet naar integriteit van bestuurders en ambtenaren. Dat zo’n bureau nodig is, is op zich al erg genoeg maar vooruit maar.

Natuurlijk is zo’n onderzoek ook altijd een bron van inspiratie voor de pers en vooral ook voor de ” man in de straat”  die voor het overige nauwelijks zicht heeft op het bestuur van de gemeente. Eigenlijk woont zo’n gewone ” burger”  in een soort omgekeerde ivoren toren die vooral comfortabel wordt als er eens flink gescholden kan worden op het bestuur. Dat breekt zo lekker de week en het onderbreekt de sleur die het leven van de meeste mensen nu eenmaal is. Een dagelijkse speurtocht naar mogelijkheden om in deze aardse hel te overleven.

Integriteit dus. Om bestuurders en ambtenaren in de hogere posities een beetje in de hand te houden, zijn er gemeentelijke regels opgesteld, van die regels waarvan ieder weldenkend mens denkt ” ja, dat kan natuurlijk ook helemaal niet als je een net mens bent’. Wat mij betreft kunnen ze die regels zo overboord zetten omdat regels alleen maar geschikt zijn voor de blinden en slechtzienden onder de bestuurders en leidinggevende ambtenaren. Er bestaat ook nog zoiets als moraliteit en in dat opzicht hebben bestuurders en hoge ambtenaren een voorbeeldfunctie. Zoals op zoveel gebieden trouwens en wie dat niet kan opbrengen, moet eigenlijk helemaal geen bestuurder of hoge ambtenaar worden.

Wat was de aanleiding voor het onderzoek? Een wethouder en een aantal hogere ambtenaren hebben leegstaande panden betrokken tegen een huursom waarvoor wij de wekelijkse boodschappen nog niet eens kunnen doen. Daarbij hebben zij ieder, op verschillende manieren, gebruikgemaakt van hun positie. Er moet aangetekend worden dat de woningen eigendom van de gemeente zijn. De gemeente mag er dus mee doen wat zij wil. Dat neemt niet weg dat het BING-rapport zowel voor de wethouder als voor een aantal ambtenaren tot de conclusie komt dat er niet helemaal netjes is gehandeld en soms zelfs helemaal niet.

Voor mij is het allerbelangrijkste van het verhaal dat ik die wethouder en ambtenaren niet begrijp. In hun positie zou je een moraliteit verwachten die is gebaseerd op hun kennis en diepere inzichten in de maatschappelijke verhoudingen. Zij moeten toch ook weten dat tallozen jarenlang moeten wachten op een woning omdat zij doodeenvoudig het geld niet hebben voor een woning die snel verkrijgbaar is. Zij moeten toch begrijpen dat het kwaad bloed gaat zetten als bekend wordt dat zij tegen afbraakhuurtarieven binnen de kortste keren een woning kunnen betrekken? En zij moeten toch kunnen voorzien dat zoiets altijd uitkomt, al was het maar dankzij een jaloerse medeburger of een regelrechte tegenstander die hun bloed wel kan drinken? Van die laatste soort zijn er altijd genoeg. En dan…zelfs een journalist in onze gemeente kan zoiets ontdekken en aan de kaak stellen. En..zij moeten toch kunnen begrijpen dat zo’n ontdekking een enorme lange lijn van gedonder met zich mee gaat brengen?

Opnieuw is bij duizenden de indruk gewekt dat bestuurders en hoge ambtenaren zakkenvullers zijn die elkaar de leuke dingetjes toeschuiven. Opnieuw is voeding gegeven aan het wantrouwen en de achterdocht die een partij als de PVV aan haar ruime kiezersachterban helpt. Wie spint hier uiteindelijk garen bij? De populisten die dag in dag uit hun best doen om te laten zien hoe verrot  en corrupt onze samenleving in elkaar zit.

Zelfs als BING geconcludeerd had dat geen enkele regel was overtreden, dan nog hadden de wethouder en ambtenaren zich drie keer moeten bedenken. Integriteit is geen kwestie van ” binnen de lijntjes blijven”  maar van een gevoel van respect en eerlijkheid tegenover de samenleving en haar problemen.  Integriteit zit in je hoofd, in je botten en in je bloed en staat niet in een boekje met voorschriften.

Persoonlijk geloof ik niet dat de heren bewust hebben geprobeerd de samenleving een loer te  draaien. Aan de feitelijke situatie kan ik echter niets veranderen en die is dat de maatschappij voor de zoveelste keer een negatief beeld heeft gekregen van hen die haar besturen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

ttp://4politicians.wordpress.com

Eén reactie op “BINGELT college aan zijden draadje?

 1. Val schreef:

  Ik stel voor dat de betrokken personen
  a) Met terugwerkende kracht als nog een normale huur gaan betalen.
  b)Publiekelijk mea culpa uitspreken (indien nog niet gedaan).
  c) Een mooi bedrag over maken aan een goed doel.
  d) Samen iets positiefs bedenken en uitvoeren waarmee ze hun collegae en burgers blij maken. (zoiets als vrijwillegers werkt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s