Cats, dogs…and goats

Vanmorgen kreeg ik een bericht binnen dat honden slimmer zouden zijn dan katten. Ik verbaas me altijd over onderzoek dat met dat soort prullaria op tafel komt. Het moet de onderzoekers toch ook duidelijk zijn dat honden en katten een geheel eigen logica volgen die niet met elkaar en zeker niet met die van mensen te vergelijken is. Alles hangt immers af van aard en referentiekader. Ik weet zeker dat het referentiekader van mijn katten heel anders is dan dat van mij. Bijna zeker. Het gaat dus om een vergelijking van bananen met perziken.

Referentiekaders, slimmigheid…het hangt af van de achtergrond waaruit je opereert. Neem nu de aanval van Noord-Koreanen op ene dromerigZuid-Koreaans dorpje. Voor mijn gevoel laat zoiets vooral zien hoe verschrikkelijk onbenullig en dom je bent maar in de ogen van onze politici heeft het te maken met een behoefte aan machtsvertoon. Wie dom is moet gewelddadig zijn. Dat hebben we de afgelopen periode trouwens ook weer in de gelederen van onze eigen Tweede Kamerleden gezien. Nee, je hoeft nooit ver van huis te gaan.

Het hele poespasmachtsverhaal van Noord-Korea is dubbel droevig. Noord-Korea heeft van de rest van de wereld begrepen dat macht en geweld de enige taal is die anderen verstaan en dat klopt. Hoezeer Obama, Medvedev en Europeanen de aanval op het dorpje ook veroordelen, zelf doen ze niets anders. Hoewel ze na duizenden jaren van ervaring anders zouden moeten weten, gaan ze gewoon door met het banale machtsvertoon dat ze van hun ouders hebben geleerd (Irak, Afghanistan).  In dat opzicht heeft ook de veroordeling van nederzettingenbouw door Israel duidelijk iets hypocriets. Onze overheden hebben nog nooit getoond in staat te zijn tot een ander soort reactie: geweld en zin door drijven…dat oogt als macht en onaantastbaarheid. In werkelijkheid is het in en in zielig. Met ene beetje genuanceerd denken zou je dus kunnen zeggen dat Noord-Krea met z’n feestelijke aanval het grootste gelijk van de wereld heeft. De boodschap wordt immers begrepen en…vertaald naar gedachten over tegengeweld. Daar gaan we dan weer… Ik snap best dat de dalai lama het bijltje erbij neergooit.

De geweldsmantra is zo adembenemend hopeloos dat ik er voor kies om bij de eerstvolgende ” Q-koortsepidemie”  de mensen maar eens te ruimen en de geiten doodgewoon hun gang te laten gaan. Misschien zijn ze slimmer dan wij.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

2 reacties op “Cats, dogs…and goats

  1. Wim Roest schreef:

    Geweld plegen is aan de achterban laten zien hoe flink je wel niet bent, Hamas cs die vrolijk doorgaat met terreur, Israel die vrolijk doorgaat, wij in Irak en Afganistan, Georgie met de reactie van Rusland, en nu Noord Korea die misschien wel weer reageerd op stoer doen van Zuid Korea. Het gaat al eeuwen zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s