Hare/Zijne majesteit als hulp in de huishouding

Vandaag heeft het meest onzinnige debat van de afgelopen jaren plaats. Moet de koning(in) alleen nog maar een symbolische en representatieve functie krijgen of behoudt zij een vinger in de pap bij het regeren? Staatslieden die al jarenlang niet in staat zijn hun eigen rommel op te ruimen, hebben besloten te discussieren over een verondersteld probleem dat buiten hen ligt. Dat is gemakkelijk, goedkoop en nutteloos. Juist als je je eigen rommel niet kunt opruimen, moet je blij zijn dat er iemand anders is die het voor je kan doen. De majesteit als stofzuiger.

Voortdurend wordt er door verscheidene partijen nu gewezen op het optreden van de koningin in de laatste formatieperiode maar in de eerste plaats waren het de democratisch gekozen politici die er een zooitje van maakten, niet het staatshoofd. Zij zagen geen kans op een fatsoenlijke maner een kabinet te formeren en vooral voor `Mark Rutte was dat frustrerend omdat hij had aangekondigd alles wel eens even snel en doeltreffend aan te pakken. Daar kwam geen bal van terecht.

Het is opmerkelijk dat juist partijen die vaak de grootste moeite hebben te formuleren wat hun uitgangspunten zijn die vooral rommel aantrekken, zoals de laatste dagen maar weer eens is gebleken, zich met grote gretigheid op het koningshuis werpen. Daarbij halen zij bij voortduring een brede maatschappelijke disussie aan over de plaats van het koningsschap die ik nergens en nooit hoor, behalve op twitter op een wat badinerende wijze. In achterstandswijken wordt nooit gedscussieerd over de positie van het koningshuis omdat de mensen wel iets anders aan hun hoofd hebben.

In werkelijkheid is de Koning  een uiterst handige escape voor het geval dat de democratisch disfunctionerende organen er niet meer uitkomen, zoals de laatste tijd. Er zou juist veel meer gebruik van gemaakt moeten worden want het staatshoofd  heeft de verplichting in de eerste plaats te letten op evenwicht en harmonie in de bestuurlijke lichamen en wet- en regelgeving die iedereen ten goede komt.

Begrijp me goed, ik sta daarmee niet als een huis voor het koningsschap. Er zijn koningen geweest, waaronder koning Willem III, die absoluut ongeschikt waren voor hun functie. Het parlement heeft de bevoegdheid het staatshoofd af te zetten als het uit de hand loopt en dat is maar goed ook. Als een koning(in) zich onvoldoende bewust is van zijn of haar positie, dan kan daar een eind aan gemaakt worden door een regent of opvolger aan te stellen. Dat neemt niet weg dat het zoeken naar feilen in het koningsschap door een groep zelf onvaardige volksvertegenwoordigers een Pinocchiaanse uitstraling heeft.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s