St.Maarten, St. Nicolaas en de Prins op het Witte Paard

De afgelopen dagen was ik weer eens op bezoek bij mijn dochter, schoonzoon en kleinzoon die wonen in de omgeving van de Vilafranca del Penedes. Vanuit het grote voorvenster van hun huis kijk je uit op de Montserrat, een wonderbaarlijke rotspartij in het Catalaanse landschap. Zo wonderbaarlijk dat een van de aanwezigen de opmerking maakte dat het mogelijk het ruimteschip is geweest waarmee de Belgen op aarde zijn gekomen, wat hun merkwaardige aard zou verklaren.

Hij wist waarover hij het had want deze ” Salvador”  heeft jarenlang in Belgie gewoond en is inmiddels, ook heel merkwaardig, getrouwd met een Zwitserse vrouw. Zelf is hij afkomstig uit Cordova. Nou ja, eigenlijk weet hij het niet precies omdat hij nog al wat omzwervingen over de wereld heeft gemaakt maar ja, je moet toch IETS zeggen als ze je vragen waar je vandaan komt.

Wat hij in Belgie deed? Werken! En daarover had onze Salvador een heel verhaal. ” Kijk”, begon hij: ” Je hoort Spanjaarden altijd kermen over werkloosheid maar aan de andere kant zijn ze doodsbenauwd voor werk. Als ze een bedrijf opzetten is het niet de bedoeling dat je met een opdracht komt. Doe je dat toch, dan doen ze hun best om er onderuit te komen. ” Waarom ik, er zijn zoveel anderen!”  roepen ze haast uit of ” Hier om de hoek is een bedrijf waar ze werk aannemen, gaat u daar eens kijken.”

Blijkt dat ze er niet aan ontkomen, dan voeren ze het werk zo snel mogelijk uit zodat ze weer gauw ” back to normal” kunnen gaan, niks doen dus, dat was zijn stelling. Altijd aardig om van een Spanjaard te horen. Naar aanleiding van zijn , toch wel hilarische, uitspraken, ben ik nog eens aan het denken gegaan. Daarbij schoot mij de ontwikkelingshulp in de gedachten. Laten we wel wezen, die hele ontwikkelingshulp komt natuurlijk in de eerste plaats uit een schuldgevoel over de daden van onze voorouders voort. Dat is een slecht argument want niemand is aansprakelijk voor de daden van voorgaande generaties, ook niet voor volgende trouwens.

In de tweede plaats denken ontwikkelingshelpers alsmaar dat zij met andere landen te maken hebben wat helemaal niet waar is. Burkina Faso bijvoorbeeld is geen land met een gebied waar mensen wonen die helemaal niets van elkaar willen en moeten. Je kunt geen ontwikkelingshulp geven aan iets dat niet bestaat. Nu gaan ze weer politieagenten trainen in Afgangistan wat al helemaal een aanfluiting is omdat dat gebied alleen maar een land was toen er nog een koning regeerde. Daarna nooit meer.

In de tweede plaats is het je plicht om mensen uit welk gebied dan ook vrijelijk toegang te geven tot de wereldmarkt. Dat is een voorrecht dat nog al wat mensen wordt onthouden en dat is zeker een grof schandaal waarvoor we nog een keer de rekening gepresenteerd krijgen, bijvoorbeeld als Burkina Faso of Somalie (ook geen land) over kernwapens gaat beschikken en geloof me, die krijgt het. Gewoon omdat iemand er voordeel bij heeft.

In de derde plaats kun je mensen technieken leren en kennis laten maken met hulpmiddelen. Dat zou eigenlijk wel netjes zijn. En in de vierde plaats kun je mensen geen werklust opleggen of opdringen. Wie niet werken wil, zal nooit werken of altijd alles maar half doen, hij of zij zal zich eraan onttrekken zodra het kan. Je kunt een mens dus modern leren vissen maar als hij vervolgens de hengel opzij legt en gaat fluitspelen, kun je hem daarvan niet weerhouden. Ja, dan zal hij of zij honger lijden maar dat wordt dan kennelijk op de koop toe genomen.

In dat opzicht was St.Maarten wijs. Hij gaf de helft van zijn mantel weg en de rest behield hij om zelf in stand te blijven. St. Nicolaas was iets minder wijs en gaf lukraak cadeautjes weg, als prins van de uitdeling. Leuk maar niet handig. En de Prins op het Witte Paard? Die komt niet maar die moet iedereen zelf halen, door eigen inzet en kracht maar met de inzichten en middelen en mogelijkheden die hij of zij heeft kunnen copieren van anderen. Als het zover komt, dan hebben we pas echt een ontwikkeling opgang geholpen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s