Oubollig, da’s pas oubollig

Als er een woord is waar ik een hekel aan heb, dan is het ” oubollig” . Het woord duidt meestal op en afkeurende houding ten opzichte van alles wat karakteristiek Nederlands is: tulpen, molens, klompen en kaas. Het wordt ook veelal gebruikt door mensen die denken dat de westenwind uit de VS de toekomst betekent terwijl die eigenlijk al lang is uitgeblazen. Het zijn de voorstanders van meer automatisering en vooral van veronderstelde “innovatie” die het woord oubollig in de mond nemen in plaats van pepernoten. Ik kan me echt doodergeren aan zo’n mannetje met een kaalgeschoren schedel en schaamstreek die loopt te kramen dat Nederland best iets anders kan dan kaas en klompen, bijvoorbeeld chips maken…

In plaats van de “oubolligheid”  komt dan de glanzende vernieuwing zoals het C2000 systeem voor onze hulpdiensten en niet te vergeten het OV-Chipcard, het absolute succesnummer van iedereen die zich tegen de oubolligheid keert. Binnenkort worden alle vuurtorenwachters ontslagen vanwege een fantastisch zeeverkeersleidingscentrum dat ongetwijfeld voor zoveel problemen gaat zorgen dat over vijf jaar HBO-studenten worden ingezet om als stageplaats de functie van vuurtorenwachter op zich te nemen. Als er een ding oubollig is, dan is het wel de haast panische haast waarmee Nederland denkt voorop te moeten lopen bij technische ontwikkelingen.

In geen land ter wereld wordt zo gemakkelijk een traditie overboord gezet als in Nederland, behalve dan het vooroordeel, het vooroordeel dat Nederland achterblijft bij de rest van de wereld. Allemaal angst van de kleinzielige koopmansgeest maar ja…

Neem nu Schotland waar de mensen zo gek zijn op hun “tartan” (de ruitstructuren op de kilt) dat ze het als een soort nationaal symbool op bijna alles afbeelden. Niet alleen kleding voorzien zij van tartanafbeeldingen maar ook levensmiddelen, gebouwen, bussen, treinen, tafelkleden en het zou me niets verbazen als er een moslima rondloopt met een hoofddoekje in tartan-motief. In Spanje houden mensen zelfs de meest overduidelijk afkeurenswaardige gewoonten zoals het smijten met tomaten en het hollen met stieren in de straten van Pamplona in ere. Je hoort daar niemead roepen over oubolligheid. En natuurlijk, stiertje pesten is ook niet oubollig, wel verwerpelijk. Ik lach me altijd suf als een van die hardlopers weer eens een doodloper blijkt te zijn.

In Griekenland draagt de erewacht voor het paleis historische rokjes omdat de Grieken daar trots op zijn in plaats van het oubollig te vinden. In Frankrijk lopen mensen vol trots in hun regionale kleding en maken ze er zich zelfs populair mee en in Duitsland zijn lederhosen en dirndels populairder dan ooit tevoren. Het zou toch mooi zijn als Nederlanders ook eens wat trotser op hun eigen cultuur zouden zijn. Wie de eigen cultuur afwijst, zal bang zijn voor die van anderen.

Hoe kun je buitenlanders nu vragen zich te conformeren aan jouw cultuur, als je er zelf al helemaal geen waardering voor hebt? En laten we wel wezen, het belangrijkste cultuurgoed dat we hebben, gooien we ook te grabbel. Wie let er nog op een fatsoenlijke spelling en een leesbaar stuk Nederlands? Onze journalisten haspelen alle tijden van werkwoorden naar willekeur door elkaar omdat dat nu eenmaal afspraak is. Leraren aan Pabo’s vinden een goede spelling vaak niet eens meer belangrijk en van stijl hebben ze sowieso geen kaas, o sorry: toetsenborden, gegeten.

” Oubollig”  het is een van die woorden waarmee we de Nederlander gedwongen hebben zich te vervreemden van zijn of haar eigen cultuur, een kernbegrip in de verwezing en een van de zaadjes die de PVV tot bloei heeft laten komen. En zie hoe oubollig die partij optreedt. Wat is er nu oubolliger dan het verbod op de hoofddoek? Dat is pas conservatisme tot op het bot en…het ontkent onze eigen cultuur even zo goed. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw droegen tallzoe vrouwen een hoofddoekje.

Ik wil het woord niet meer horen, behalve als aanduiding van een oliebol die ik al in september kon kopen en pas in december, zoals het hoort, ging eten. Dat is oubollig.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s