De PVV als tijdsbeeld (6: Nu IK dus)

 

Een discussie met een PVV-er is altijd leuk, vooral als de pseudo-wetenschappelijke termen tevoorschjijn komen zoals de ” Joods-Christelijke”  cultuur. En natuurlijk kunnen de aanhangers van ome Geert daar nooit drie voorbeelden van geven. Waarom niet? Omdat de Joods-Christelijke cultuur in wetenschappelijke termen vertaald ” non-existent”  is. Ik heb de uitdrukking wel eens vertaald met de cultuur die bestaat uit het rechtlullen van een Jodenstreek in de biechtstoel. Heel fris is die opmerking niet maar ja…ze moeten me niet uitdagen. Joods-Christelijk is ook nog het Chiliastische denken, het denken aan een eeuwig heilsrijk dat over onzichtbaar lange tijd zal verschijnen. Een ding weten we zeker: zolang er nederzettingen op de Westbank worden gebouwd, zal er geen sprake van zijn. En ja, deze denkwijze heeft inderdaad ons denken enigszins beinvloed: regeren is vooruitzien (zelfs als je daar niets ziet).

Maar het is natuurlijk te gemakkelijk om alles zo maar af te gaan zitten katten. Eerlijk gezegd ben ik het met veel kritiek van brede lagen van de bevolking wel eens. Rond immi- en integratie zijn veel denkfouten gemaakt, op het fundament van de ” maakbaarheid van de samenleving”.  Dat is de gedachte dat mensen zich wel gaan gedragen zoals je graag wilt, als je ze er maar toe brengt. Daar klopt natuurlijk niets van.

Denkfouten zijn er vele gemaakt op het gebeid van ” regeren is vooruitzien”..  Voor veel bestuurders houdt dat in dat ze vooral bezig zijn maatregelen te nemen voor Nederland in de toekomst terwijl ze die toekomst helemaal niet kennen. Bovendien zijn komende generaties heel goed in staat zelf hun boontjes te doppen. Nee, vooruitzien betekent ook vooral dat je door hebt welke gevolgen je daden en beslissingen zullen hebben.  Zo zou je, al vooruitziend, kunnen bedenken wat voor gevolgen het heeft om overal en altijd aan de ” verbeteringen”  aan de infrastructuur te werken terwijl iedereen zich staat op te vreten in de file. Ook dat is vooruitzien, meer in de geest van de mensen dan in de tijd, dat wel..

Ik heb ellende gezien, ontvolkte wijken, verpauperde buurten, wijken waar al generaties lang werkloosheid de NORM uitmaakte en de beoefenaars van die norm heb ik ook bezocht en ik was bijna de enige….juist hier zou je toch de rooien hebben verwacht, de linkse kerk of hoe ze anders worden genoemd door hun tegenstanders. Maar nee…de enige die er nog wel eens kwam met gevaar voor eigenleven, was een heilssoldaat. De maatschappijkritiek van de rechtse kerk komt mij niet vreemd voor en ook niet onbegrijpelijk.

En toch klopt ze niet…ze klopt niet omdat ze aan het verkeerde eind van het touw is begonnen. Ze zoekt en zocht de oorzaak van de problemen in immigratie en integratie. Daar ligt ene flink stuk kletskoek. Het eigen verlangen, de diepe behoefte naar koestering en warmte in eigen schoot (zie deel 2 van deze serie over de dooier), die liet de rechtse kerk buiten beschouwing en toch draait het daarom.

De rechtse kerk ging daarbij alle perken te buiten. Ze wees niet het eigen verlangen maar de behoeften van anderen aan als de oorzaak van eigen ellende. Daarmee paradeerde ze, ze trompetterde het rond en kreeg zelfs sommige immigranten zo gek om aan die parade mee te doen (Hirsi Ali).  Maar het is een schande want ze had moeten zeggen: geef ons onze eigen buurt terug en onze gezelligheid en zorg voor elkaar…en laat die anderen, laat die ook hun eigen buurt en zorg hebben.”  Dan waren er ook geen tegenstrijdige opmerkingen nodig geweest als ” die allochtonen moeten eens gaan werken”  en ” die allochtonen pikken onze banen in”.  Alleen al daaruit blikjk de waanzin van de ” gedachten”.

Nee, ome Geert heeft de gemakkelijke,populistische weg gekozen en…daarmee opnieuw niet de echte problemen van de samenleving benoemd. Hij benoemde de immigratie terwijl hij had moeten spreken over de inbreuk op gezinsverbanden en sociale structuren. Dan had hij misschien zelfs nog wel een keer mijn stem kunnen krijgen. Nu heeft hij zich over de ruggen van tallozen die zich serieus zorgen maken over hun situatie, zelf verrijkt. Verrijkt in populistisch politiek opzicht dan. Ome Geert is een doodgewone man van de oude politiek die vooral voor zichzelf zit te pielen. Meer niet. Zou Koppejan dat hebben bedoeld met zijn ” ontmaskering”?

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s