De PVV als tijdsbeeld (4: de schaal)

Met alle gelukzaligheid en tegenslag opgezadeld, koestert een groot deel van de Nederlanders nog steeds zijn bestaan. De zegeningen worden geteld al vinden velen dat het er steeds minder worden. Heel duidelijk is in elk geval dat er niet ” nog meer”  ellende over ons heen moet komen. Toch lijkt het alsof werkelijk een niet aflatende stroom onheil ons landje bedreigt.

We hebben het natuurlijk over de immigratie en dan vooral de immigratie van mensen met ene godsdienst die de onze niet is en…die zich van tijd tot tijd als zeer agressief voordoet. Een godsdienst die mensen verplicht kleding te dragen die ons doet denken aan Bijbelse taferelen, iets waar nog maar weinigen herinnerd wensen te worden. Kleding ook die zo weinig flexibiliteit vertoont dat ze ons steeds wijst op de knellende banden die we zelf net hebben afgeworpen: die van kerk en vrouwenonderdrukking. Iemand die er zo bij gaat lopen, moet wel achterlijk zijn en trouwens, kijk maar: het analfabetisme onder hen is enorm.

Mensen ook die schapen en geiten de strot doorsnijden en dood laten bloeden en mensen die elke week minstens een keer hun onverstaanbare teksten over de gemeente laten klinken. Nee, voor menigeen betekent de komst van moslims naar Nederland een verstoring van het breekbare geluk. Daar komt bij dat zij meestal huisvesting vinden temidden van degenen die daar het minste op zijn voorbereid. Juist in de wijken waar weinig kennis is van wereld, globalisering en andere culturen, krijgen moslims vaste grond onder de voeten. Juist daar doorbreken zij de buurtcultuur die al vele decennia tot het fundamentele levensgeluk behoort.

Het is dan ook geen wonder dat de PVV de immigratie door moslims en de gebrekkige integratie tot speerpunt maakten. Deze waren immers in de achterstandswijken het meest voelbaar, als een openliggende zenuw. Daar lag het pijnpunt waarmee de PVV haar eerste achterban kon werven. Minder moslimimmigranten in Nederland, dat leek de oplossing voor alle, zo niet voor vele problemen. De schaal moedst de samenleving , het ei maar weer eens gaan beschermen en afsluiten.

En daarmee staat de PVV voor een samenleving die naarbinnen is gekeerd, die de warmte en zaligheid in de dooier tot speerpunt heeft gemaakt en die met de rug naar de rest van de wereld toestaat. Die reactie is best begrijpelijk als we zien met hoeveel gemak vertrouwde, Nederlandse karakteristieken overboord zijn gezet terwille van een wereld in transitie. Dat neemt niet weg dat zelfs de sterkste schaal zal bezwijken voor de druk van binnen- of van buitenaf. De schaal maakt het ei rond en af maar ze kan niet het einde ervan zijn.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Volgende keer: politiek en media

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s