De PVV als tijdsbeeld (3: het eiwit)

We verlaten het knusse, warme gevoel van de dooier en zoeken de randen van de samenleving op want ja, niet alles behoort tot het directe familiegevoel. Soms hangt het er wel tegenaan zoals de trektocht met de caravan naar Frankrijk. Daar ontmoet de kleinburger al 25 jaar lang precies dezelfde vakantiegasten op precies dezelfde camping waar het vermaak elk jaar iets verder wordt uitgebreid. Niet dat hij of zij Frans spreekt en eigenlijk wil hij of zij ook liever niets met Fransen te maken hebben maar…het is er gezellig als Nederlanders onder elkaar en die ene, gekke Engelsman.

Haast ongemerkt gaat het leven vanuit de dooier in den vreemde voort. Tot hetzelfde gebied hoort ook de vakantie aan de Spaanse costas of aan Chersonissos op Kreta en de echte ” avonturiers”  gaan naar de zuidelijke stranden van Turkije of zelfs naar Egypte. In het laatste geval is het dan wel zaak terug te komen met een denigrerend verhaal over Egyptenaren. Het hoort allemaal tot de eigen, vaderlandse geborgenheid. De wereld blijft heel overzichtelijk verdeeld in goed en kwaad en mooi en lelijk.

Lelijk ook ja want het is in dit gebied niet allemaal even prachtig wat de klok luidt. Hier zit ook de overlast gevende jeugd, er is de grotere criminaliteit en er lopen wat groepen rond die eigenlijk niet goed in de Nederlandse samenleving passen, er maar zijdelings bij horen zoals Chinezen en Molukkers. De kleinburger groepeert ze allemaal in slechte of ” in de gaten te houden”  hoekjes. Nog net tollereerbaar maar geen onderdeel van het “thuis”  gevoel. Die overlast en criminaliteit natuurlijk al helemaal niet. Die moeten hard worden aangepakt om de ongeschondenheid van de dooier te waarborgen.

In deze regio zitten ook al die ergernissen die eigenlijk al niet goed meer te vangen zijn zoals de OV-Chipcard die niet functioneert en vooral veel tijd en geld kost, de files, snelheidsbeperkingen en de overvloed aan hinder in de infrastructuur vanwege allerlei verbeteringen. De vraag ” waar hep dat nou allemaal voor nodig”?  wordt steeds helderder gehoord en het antwoord is steeds “het land moet klaar zijn voor de toekomst”.  Welke toekomst dat is, wordt nooit duidelijk en waarom de burger van vandaag alle lasten moet dragen van de toekomst, is ook onbegrijpelijk. Hier in het eiwit tekenen zich de eerste sporen van onoverzichtelijkheid en onbegrip af. De vraag is, hoelang de kleinburger dat kan verdragen. Het lijkt alsof er maar een druppel nodig is die de emmer doet overlopen.

Het is het eiwit dat het dagelijks leven van de kleinburger vooral bemoeilijkt, in de weg zit, al zijn er wat pluspuntjes in te ontdekken. Het is het eiwit dat uitspraken oplevert als ” je kunt niet alles hebben”  of  ” in vergelijking met anderen hebben wij het nog goed”.  Het is het eiwit dat onzekerheid oplevert en de horizon aan het blikveld van de kleinburger onttrekt. Het is het eiwit dat vol zit met inspraakmomenten die dan vervolgens weer zo verrekte voor de gemiddelde man of vrouw lijken op te leveren. Het is het eiwit dat gevuld is met bureaucratie, regels en heel veel ambtenaren die altijd in de weg lijken te gaan staan.

Het is het eiwit dat zo mistig is dat het de voordelen van regels en voorschriften verhult: gelijke rechten en gelijke plichten, bestaanszekerheid en rechtvaardigheid, ook voor degenen die klagen. Maar al vele jarenlang klinkt hier de klacht van mensen die gestresst terugkomen van vakantie en zich opgewonden keren tegen de mannen en vrouwen de zij zelf al dan niet hebben uitgekozen voor het bestuur. Al jarenlang klinkt hier een onvrede die niet wordt gehoord door degenen die het op zouden moeten vangen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s