De PVV als tijdsbeeld

Nu de PVV is toegetreden tot de salonfahige politieke clubs, hoor ik steeds meer mensen zeggen dat er in het regeerakkoord dingen staan die hen wel aanspreken. Nu is dat niet zo moeilijk want er zijn altijd dingen die iedereen aanspreken en prettig voorkomen. Zeker is dat de partij een aantal programma-onderdelen heeft die goed in het tijdsgewricht passen. Om die reden lijkt het mij goed om de partij eens te bezien als tijdsbeeld. Ik wil dat doen in vijf afleveringen op dit blog waarvan dit de inleiding is. In een zesde aflevering zal ik dan mijn eigen, persoonlijke mening geven.

Wie is die Elhorst dat hij denkt te weten hoe de PVV in deze tijd past? Tja, eigenlijk ben ik de eerste de beste. Ik heb geen academische titel en ik ben ook niet bekend van radio of tv. Aan de andere kant heb ik wel geschiedenis gestudeerd op academisch niveau, een goede ondergrond op het gebied van psychologie en sociologie en wat belangrijker is: een maatschappelijke vorming als journalist van 31 jaar. In al die jaren heb ik goed om mij heen gekeken en ben ik op plaatsen geweest waarvan ik het bestaan niet had kunnen bevroeden. Anderen, waaronder veel politici, weigeren er te komen al is mij volslagen onduidelijk wat daarvan de reden is. En dan: ik weet niks, ik beweer iets op grond van mijn waarnemingen als journalist, vooral op de gebieden waar ik in ben gespecialiseerd: volkshuisvesting, (thuis)zorg en lokaal bestuur. 

De PVV als tijdsbeeld. Ik wilde de partij daartoe de vorm geven van een ei en beginnen met de kern van de zaak, de dooier, dat gedeelte waarvoor het ei als geheel is bedoeld. Die kern is niet de angst voor vreemdelingen en zeker niet de zo sterk geprofileerde anti-Islamhouding. Nee, de kern is de behoefte om terug te keren naar de overzichtelijke en begrijpelijke kleinschaligheid. Een leefomgeving waarin men gekoesterd kan worden ook al zijn er wel eens ruzies en meningsverschillen. Een wereld die overzichtelijk is en niet wordt vertroebeld door zaken en invloeden die ver over de horizon liggen. Het oude familie- en buurtgevoel. Dat is het buurthuis en de groentenman op de hoek. Aan die overzichtelijkheid is veel behoeften onder tallozen en…ze leidt tot een huiselijk gevoel waarin men zich durft te bewegen. Dat wordt wel eens vrijheid genoemd maar het lijkt zo op het eerste gezicht meer op veiligheid.

De dooier wordt omgeven door het eiwit en daar bevinden zich aangename en onaangename elementen die nog wel tot het dagelijks leven behoren maar niet tot het foetusachtige gevoel dat de dooier biedt. Hier bevindt zich de reis naar de costa brava of zuid-Turkije ten behoeve van zon, zee, en strand. Reizen waarbij de ter plekke behorende mensen liever buiten beschouwing worden gehouden omdat ze niet tot de aangename belevingswereld behoren. Hier zit ook de behoefte aan 25 jaar achter elkaar een bezoek aan dezelfde camping met dezelfde mensen, in Frankrijk. Wel lastig dat daar Frans wordt gesproken, dat si geen ironie maar uitgesproken werkelijke beleving. Hier zit ook de invloed van het buitenland op ons dagelijks leven, nog net toelaatbaar maar wel irritant en hier zitten de onaangepasten: overlastgevende jeugd, criminelen die nog wel tot de leefwereld behoren maar toch vooral aangepakt moeten worden.

En dan is er de eierschaal,de harde, buitenste laag ter zelfbescherming tegen de immigrantenvloed en vooral de Islam. Deze vormt de buitenkant maar ook niet meer dan de buitenkant. In wezen is deze afweer een onmiddellijke consequentie aan de gewenste thuisbeleving in de dooier, die regio die vrij moet blijven van onrust en onzekerheid brengende factoren.

De PVV als ei, ik zal het pellen en daarbij beginnen met de dooier, in aflevering 2. Daarna kunt u verwachten aflevering 3 met een nadere beschouwing op het eiwit, aflevering 4 over islam en immigratie en aflevering 5 die de rol van politici en media belicht. Zoals gezegd kom ik pas in aflevering 6 aan mijn eigen oordeel toe. Ik wens u veel leesplezier met ” De PVV als tijdsbeeld”.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s