Laten we de economie alsjeblieft niet herstellen

Soms geloof je je oren niet. Vanmorgen hoorde ik iemand zeggen dat kabinet Rutte 1 het wel vier jaar zal volhouden want de economie zal moeten worden hersteld. Dat is van die gestaalde taal die als een soort donderbui bij heldere hemel komt. We zijn net de nachtmerrie van de afgelopen economie ontsnapt of ze moet hersteld worden. Het doet mij denken aan die obesitaspatient die een snoepverbod heeft en nu een dokter heeft gevonden die het verbod weer opheft.

Met z’n allen zijn we dus behoorlijk conservatief. Iedereen wil terug naar de tijden van voor de crisis.. Liever een onverantwoord kredietje afsluiten of lekker speculeren met andermans geld dan wat spaarzaam aan te doen. Nee, nu krijgen de ” mannetjes in het pak”  die net ontworsteld zijn aan de varkenskotten het weer voor het zeggen. De mannetjes die bouwbedrijfjes of modewinkeltjes openen en ons overladen met onzinproducten gaan weer ” adviezen”  geven. Extra nadruk op Gilette Deodorant dat zo belangrijk is voor het zelfvertrouwen van brandweermannen en chirurgen.

En dan aan de andere kant mannen en vrouwen die je een leninkje voor het laatste automodel aansmeren. Niet dat je er beter in kunt rijden dan het vorige maar het is wel eerder stuk en dat is de bedoeling. Dan koop je een nieuwe en dat is goed voor de economie. Herstellen van de economie betekent vooral aan de slag gaan met veel stress, teveel werk en te weinig tijd voor jezelf, vette schulden die nog even niet opvallen en voortgaande vernieling van de natuur.

Want die mannetjes in het pak komen ons vertellen dat we ons niet moeten laten tegenhouden door vogeltje zo en visje zus. Dat is allemaal onbelangrijk. Wij, de mensen, gaan voor alles. Volgens de mannetjes in het pak houdt dat vooral in dat we produceren en kopen zoals een vlieg bloed opzuigt en tegelijkertijd poept. De burger wordt weer consument en werknemer. Allemaal gelukkig totdat blijkt dat we ons opnieuw diep in de nesten hebben gewerkt.

Juist nu zou het een mooi moment zijn om de economie niet te herstellen maar de welvaart, die we nog steeds hebben, opnieuw te verdelen. Iedereen wat minder consument en wat meer gelukkig mens, meer tijd voor jezelf en introspectie. Dat zou pas herstel zijn. Nee, herstel van de economie, dat lijkt me niks.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

15 reacties op “Laten we de economie alsjeblieft niet herstellen

 1. Ook al wordt er bezuinigd: de Nederlandse staat moet dit jaar toch nog 21 miljard extra bijlenen. Dat kan natuurlijk niet eeuwig doorgaan. Van mij mag er meer aandacht voor het milieu zijn, van mij mag welvaart een beetje herverdeeld worden. Echter zonder herstel van de economie, zullen we jaarlijks bovenop wat al is aangekondigd nog eens 21 miljard extra moeten bezuinigen. Dan hebben we met z’n allen een echt probleem op het gebied van gezondheid en sociale zaken. Dan blijft er weinig welvaart over.

 2. CiNNeR schreef:

  @Machiel: buiten de vraag of het kabinet Rutte niet de herstellende economie stuk zal bezuinigen, wordt er in elk geval nogal selectief herverdeelt. Nog meer ingrepen in het sociale stelsel en de zorg maar handen af van de hypotheekrente aftrek en lekker investeren in asfalt. En wat zouden we ons ook druk maken dat dit welvarende land (nog steeds in de top tien dacht ik) het moet hebben van voedselbanken.

  We hebben al een probleem op gebied van gezondheid en sociale zaken. Er is voor zekere groepen al weinig welvaart over. Dat gaat echt niet verbeteren met ‘herstel van de economie’ zoals de mannen in pak uit dit artikel voorstaan hoor.

 3. Kaj Elhorst schreef:

  Ik zit volop in de bezuinigingen in de zorg….het is om gillend wakker van te worden: zo duur!

 4. Kaj Elhorst schreef:

  De Nederlandse staat moet 21 miljard bijlenen en dat kan niet eeuwig doorgaan!Nee, dat hadden ze bij die hypotheken moeten bedenken! En als we nu eens 20 miljard bijlenen en betere deals maken. Dat kan namelijk ook.

 5. Kaj Elhorst schreef:

  Het bijlenen gebeurt toch wel, bezuinigen of niet. Kwestie van langzaam aan verminderen in plaats van economieplunderend hakken.

 6. Kaj Elhorst schreef:

  Wat veel bezuinigers niet begrijpen is dat de bezuinigingen geldverslindend zijn

 7. CiNNeR schreef:

  Aan welke kant (consument/zorgverlener/zorgverzekeraar/politiek) in de zorg als ik mag vragen?

 8. Ik gun iedereen het beste, maar als we niet bezuinigen komen we zelfs meer dan 25 miljard tekort, dat we moeten bijlenen. Dat kan niet eeuwig doorgaan. Hoe moet je dat oplossen zonder op een of andere manier te bezuinigen?

 9. Kaj Elhorst schreef:

  Ja, op de een of andere manier…dat is wat anders dan maar lukraak kaalslag plegen

 10. Kaj Elhorst schreef:

  Bovendien: veel bezuinigingsmaatregelen kosten op de iets langere duur alleen maar geld en werken dus niet effectief.

 11. Je geeft gewoon geen antwoord: de staat geeft 25 miljard meer uit dan er binnenkomt. Dat kan je niet eeuwig blijven bijlenen! Jij kan bij de bank toch ook niet elk jaar 25.000 Euro verder in het rood komen te staan, omdat je te weinig verdient. Tering naar de nering is gewoon een feit. Hoe dat is iets anders. Let wel: 25 miljard is makkelijk gezegd, maar dat vind je niet zomaar en elk jaar opnieuw!! De enige serieuze oplossing is toch de economie weer aanzwengelen, zodat we weer wat meer gaan verdienen en meer belasting gaan betalen. Eigenlijk zeg je dat zelf al met je laatste reactie!

 12. Kaj Elhorst schreef:

  We moeten naar ene veel stabielere levensstandaard toe, sommigen zullen dat ” terug” noemen. Dat betekent dat je als overheid voetje voor voetje een stap terug doet, daar waar het kan. Nu wordt er vanuit paniek gehandeld terwijl niet duidelijk is waar we heen gaan. Het ziet ernaar uit dat we naar dezelfde krankzinnige geldverslinderij toegaan als voor de crisis. Daar wordt niemand gelukkig van. De kreet ” we mogen onze kinderen er niet mee belasten” is echt te belachelijk voor woorden. Die worden pas belast als we weer allemaal als psychopaten achter geld aan gaan jagen, vooral geld dat niet van ons is.
  Lenen is de ziekte van de afgelopen eeuw geweest omdat het volgens de economen zogenaamd heel verantwoord was. In werkelijkheid kan lenen niet meer zijn dan een noodgreep. Als ik bezuinig, doe ik dat om de diepte der dalen door te komen, niet om het over tien jaar beter te hebben. Daarvoor moet ik juist veel investeren (maar met eigen kapitaal) .

 13. Van mij mag de economie ook wel wat minder. De consequentie is echter (lees nou eens een keertje goed!!!) dat de overheid ook moet bezuinigen. Niet een paar miljard maar 25 miljard!!! Dat doen ze niet en dus moet er bijgeleend worden door diezelfde overheid.

 14. Je vind lenen toch zo’n ziekte? Prima, maar dat houdt in dat er jaarlijks 25 miljard bezuinigd moet worden. Overigens blijft er dan nog steeds een lening openstaan van meer dan 300 miljard! Hoe gaan we dat aflossen? In 10 jaar? dan moeten we nog 30 miljard per jaar extra bezuinigen. Bij elkaar ongeveer de totale kosten van de gezondheidszorg.

 15. Kaj Elhorst schreef:

  Het gaat erom de economie op een heel nieuwe manier te bezien en af te stappen van de bespottelijke groeineurose. Zelfs een niet onsuccesvol zakenman als Fentener van Vlissingen was het daarmee eens. Zijn stelling was dat ene bedrijf niet behoefde te groeien als er maar wel winst uitkwam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s