Open brief aan Martin Bosma (PVV)

Beste Martin,

Gisteren las ik een interview met je in de Volkskrant en de kop boven het artikel verbaasde mij geweldig: ” Ik wil bewijzen dat Adolf Hitler een socialist was”.  Ik begon mij meteen af te vragen wat je ertoe drijft dat te willen bewijzen. Ik kan me er niets bij voorstellen.

Kennelijk heb je besloten de wapenen op te pakken tegen degenen die de PVV ” extreem rechts”  noemen en denk je dat het beste te kunnen doen door te bewijzen dat Hitler een socialist was. In jouw termen is rechts extremisme dan ook een vorm van socialisme. Daarmee veeg je dus alles wat jou niet goed uitkomt op een hoop in de hoek extreem rechts. Je kunt dan ook vrij gemakkelijk Hitler en Stalin in dezelfde hoek zetten en weet je: ik ben het gedeeltelijk met je eens. Hitler en Stalin behoren tot dezelfde politieke ideologie alleen: socialisten waren zij geen van beiden. Niet eens communisten voor alle duidelijkheid.

Nu weet ik niet of je geschiedenis hebt gestudeerd maar als je je daarin had verdiept, wat verstandig is als je over Hitler iets wilt zeggen, dan had je ontdekt dat socialisme en links niet congruent aan elkaar zijn en socialisme en rechts al helemaal niet. Bovendien was je er dan achter gekomen dat het nationaal socialisme van Hitler maar gedeeltelijk raakvlakken vertoonde met het socialisme. De ideologie die Stalin ontwikkelde sloot meer aan bij die van Hitler dan die van het socialisme. Daar heb ik bij elkaar drie punten die ik graag even aan je uitleg. Overigens is het niet de eerste keer dat ik dat de. Een soortgelijk verhaal heb ik ook al eens gehouden tegen een zekere Marcel Roele die zich jaren geleden ik meen bij HP/de Tijd uitgaf voor wetenschapsjournalist. Ook hij vond Hitler ” links” en ” socialist”.

Daarbij gebruikte hij als een van de meest bizarre argumenten het feit dat Joseph Goebbels bij herhaling uitriep dat zij (de Nazi’s)  socialist waren. Ja, dat haal je de koekoek, dat kan iedereen wel van zichzelf zeggen maar een bewijs is het niet. Je bent nog geen socialist als je jezelf als zodanig beschouwt. Dat geldt overigens voor iedere ideologie. Maar goed, we zullen daar even overheen stappen.

De begrippen :” links”  en ” rechts”  stammen uit de negentiende eeuw toen de conservatieve partijen “rechts”  van de voorzitter van het parlement zat en de progressieve partijen ” links”.  Aanvankelijk betekende dat dat de ” Conservatieven”  en ” Christelijke partijen”  over het algemeen rechts zaten en de liberalen en later socialisten links. Concluderend kun je zeggen dat “links”  staat voor ” progressief, openstaand voor het nieuwer” en ” rechts”  voor behoudend”.  Die aanduidingen zijn niet exclusief toe te passen op liberalen of socialisten. ” Links”  is per definitie iedereen die open staat voor het nieuwe. Als je dus aantoont dat Hitler socialist was, houdt dat niet zonder meer in dat hij “rechts”  was, of ” links”.

Daarbij komt dat Hitler en Stalin geen van beiden socialist waren en wel omdat zij het socialisme niet aanhingen. Het belangrijkste uitgangspunt van het socialisme is dat de ideologie iedereen INsluit en niemand UITsluit. Karakteristiek is ook het internationalisme van het socialisme. Daar gaan we wel heel helder en duidelijk de mist in met Adolf Hitler die zijn beweging nota bene NATIONAAL socialistisch noemde. Hijsloot dus iedereen uit die volgens hem niet tot de Duitse natie behoorde. Joden zijn daarvan de bekendste slachtoffers geworden maar slachtoffers waren even goed Tsjechen, Polen, Russen, Fransen, zigeuners (ROMA!) en ook nog de ” gedegenereerde volkselementen” zoals ” homo’s. Ook het socialisme van Stalin was nationaal al noemde hij het anders: socialisme in 1 land.

Een soortgelijke ideologie volgde Josef Stalin die zelfs volkeren in zijn eigen USSR uitsloot of tot ellende bracht. Nee, socialisten waren zij geen van eiden. Dat wil niet zeggen dat zij nooit socialistische maatregelen namen. Zo voerden de Nazi’s landhervormingen door. Deze gingen echter altijd ten koste van groepen die door Hitler en de zijnen werden beschouwd als ” niet Duits of als gedegenererd. Stalin vermoordde 25 miljoen van zijn ” volksgenoten”  ten behoeve van zijn ” socialistische” hervormingen. Als je teruggaat naar de wortels van het socialisme zul je ontdekken dat daarvoor geen goede argumenten worden gegeven. Opvallend dat zowel Stalin als Hitler trouwens goede sier maakten in het ” buitenland”. Stalin was geen Rus maar een Georgier en Hitler was geen Duitser maar een Oostenrijker.

Aan de andere kant was vooral Hitler wel degelijk progressief. Hij was bijvoorbeeld de eerste Duitse politicus die gebruikmaakte van van het vliegtuig om zich door Duitsland van plaats naar plaats te bewegen. Daardoor kon hij veel meer toespraken op een dag houden dan zijn tegenstanders. Daarnaast geloofde hij heilig in technologie en wetenschap. Stalin had dezelfde inzichten.

Nee, Hitler was dus beslist geen socialist maar wel in hoge mate progressief, zij het dat hij in sociaal maatschappelijk opzicht uitgesproken truttig kon zijn. De relatie man/vrouw zag hij bijvoorbeeld wel heel erg in conservatieve termen. Ik raad je dus aan je niet te vertillen aan een bewijs uit het ongerijmde. Wat mij betreft mag je Hitler progressief noemen maar nooit en te nimmer socialist.. Tot zover beste Martin…

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s