Je mot wat…

Zojuist heb ik een student aangeraden niet zo betweterig te doen als hij een commerciele tekst schrijft. Gelukkig is deze tekst helemaal niet wervend bedoeld maar gewoon voor de leut. Zoals alles wat ik hier schrijf, natuurlijk.

Goed, vanmorgen kwam er bij ” Ochtendspits”  echt een professionele leuteraar in beeld, een arbeidsmarkteconoom of zoiets. Als ik zo’n beroepsaanduiding zie, heb ik al meteen geen zin meer om naar de naam te kijken. Voor mij is het dan al wel weer genoeg geweest, zo op het ontbijt.

De man kwam werkelijk met een nooit eerder vertoonde en geniale oplossing voor de studenten in Nederland en de kosten van een studie. Hij wilde aankomende studenten vooral stimuleren een studie te kiezen waar in de komende jaren behoefte aan zou zijn op de arbeidsmarkt. Of de student die studie ook leuk moest vinden, kwam niet eens aan bod.

De stimulans zou volgens de arbeidsdinges uit moeten gaan van een verlaagd tarief van het studiegeld. Dat zou de studie aantrekkelijker maken. De mafkees vindt dus dat je studenten een opleiding moet laten volgen OMDAT ze goedkoop is. Kijk, dat noem ik nu de academici van meet af aan op het verkeerde been zetten: het maakt niet uit wat je doet, als het maar financieel gunstig is.

Vanzelfsprekend wilde dezelfde bolleboos studies die voor de arbeidsmarkt veel minder aantrekkelijk waren, duurder maken. De man heeft precies begrepen wat een mens gelukkig maakt: een baan die de samenleving (tijdelijk) nodig heeft tegen een heleboel geldelijke voordelen. oor de rest hoeft er echt niets in je hoofd om te gaan. Nou ja, in je vrije tijd moet je ook nog kunnen neuken en misschien zelfs wel koken. Met dat laatste heeft ons studielicht natuurlijk niets te maken.

Dat zijn oplossing leidt tot mensen die in het verkeerde beroep terechtkomen zodat ze zich daar heel erg ongelukkig gaan voelen en onvrede in zich voelen groeien. dat maakt onze bobo-econoom geen donder uit. En…misschien heeft de razend knappe economisch specialist het nog wel bij het rechte eind ook.

Even later zag ik in hetzelfde programma een student die een of andere onverstaanbare studie volgde want ” je moet toch wat studeren.”  Kijk, tegen zo’n jongetje zou ik zeggen: ” Dat is helemaal niet nodig. We kunnen ook eens kijken wat die zelfbenoemnde filosoof Thilo Sarrazin voor economische betekenis ana jou geeft. Die man is daar ontsettend knap in. Hij beweert dat de enige economische betekenis van Turken in Berlijn de verkoop van groenten is.”

Als je nou toch wat mot, dan kun je net zo goed groenten gaan verkopen, eventueel in Berlijn. Lijkt mij heel wast nuttiger dan een lullig studentje dat ” toch wat mot studeren”. In elk geval lijkt het me zinvoller dan je leven door te gaan als blatende arbeidsmarkteconoom.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s