Regeren doet begeren

Als je nu naar het CDA kijkt moet je vooral denken aan broodjes poep en “Dikke Deur”.  De partij lijkt in schaamte aan autokannibalisme te doen. Daar moet een oorzaak voor zijn, lijkt mij zo.

Het is te eenvoudig om het te benoemen als een strijd tussen protestant (Klink) en katholiek (Verhagen)  hoewel dat wel een rol speelt. Het is niet voor niks dat katholieken al van oudsher roepen dat het doel de middelen heiligt en ook in Wereldoorlog II voelden meer katholieken zich aangetrokken tot het fascisme dan protestanten (Zwart Front was vooral Brabants). Wat dat betreft pleegt Urk op het ogenblik hoogverraad want dat werd door de schrijver K. Norel nog beschreven als een centrum van deugdzaamheid. Gezien de portretten van Geert in het dorp geldt dat niet meer sinds de paling uitsterft.

Een van de meest krankzinnige uitspraken van de laatste weken was dat het CDA historisch niets te maken had met de oppositie. Elco Brinkman aan het woord. Nou, van zulk soort glasheldere inzichten moet je het hebben als partij. Historisch gezien zou het om allerlei redenen heel goed zijn voor het cda om in de oppositie te gaan. In de eerste plaats moet je alles proberen en het goede behouden.

Maar daar blijft het niet bij. De oppositie is de positie waarin een partij zichzelf het beste kan profileren. Zonder verantwoordelijkheden kan ze denkbeelden uitdragen en laten zien waar ze voor staat. Als je zo’n enorme nederlaag hebt geleden lijkt me dat een buitenkansje.

Zo niet bij Maxime . Eenmaal minister, dan moet je zien dat zolang mogelijk te blijven, zo lijkt hij te denken. Het land moet geregeerd worden en allerlei andere overbodige kletskoek ondersteunt zijn standpunt. Het is niet zo gemakkelijk om na te gaan wat hem ertoe drijft de weg naar het kabinet te blijven volgen behalve het algemeen gevoelen binnen het cda dat het land bestuurd moet worden. Alsof dat niet zonder die partij zou kunnen!

Dat maakt het cda tot een partij van lemmingen, wezens die van tijd tot tijd door dik en dun de leider volgen totdat ze verzuipen. Het cda is de partij van het harmoniemodel, elkaar vasthouden totdat alleen nog de skeletten in elkaar zijn gegroeid, het geschipper naast God maar dan wel allemaal samen. Geschipper ook naast de grote stuurman, of die nu Abraham Kuyper heet of Maxime Verhagen, het toonbeeld van de Vliegende Hollander maar dan anders.

Nu is het storm op de zee van de mannenbroeders maar ooit zal de rust weerkeren en het zee-oppervlak rimpelloos zijn en dan…ja dan zou het voor het cda een beter moment zijn om te regeren. Maar nu, nee nu niet. Nu is het een moment van bezinning en het terugvinden van de weg naar wat je leidt. Dat moet voor cda-ers toch geen onbekende tekst zijn. Maar ja, regeren doet begeren en tenslotte schijnt de genade Gods op hem of haar die het goed gaat…ik zou zeggen…zorg voor een goede oppositie.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s