Torenhoge schulden van de gedoogsteun

Woorden verliezen in de loop van de tijd hun oorspronkelijke betekenis. Zo waren ” guit”  en ” schavuit”  in de Middeleeuwen (dus tussen de duizend en vijfhonderd jaar geleden) de aanduiding van ernstige misdadigers. Tegenwoordig zijn het koosnaampjes voor kinderen en huisdieren. Ik zou wel eens willen zien wat het woord ” terrorist”  over tweehonderd jaar nog waard is. Hoe dan ook, hetzelfde geldt ook voor het woord “gedogen”.

Oorspronkelijk is ” gedogen”   een uiting van groothartigheid, het is een equivalent van ” door de vingers zien”. Je ziet iets gebeuren dat eigenlijk niet mag maar vanwege de omstandigheden en de persoonlijkheid van de daders, doe je er het zwijgen toe of deel je in elk geval geen straf uit. Dat is groothartig, alleen gegeven aan degenen met een ruime horizon. Tegenwoordig heeft het woord juist meer iets van kleinzieligheid. Drugshandel en zelfs drugsgebruik is verboden maar met allerlei leugenachtige beweringen staan we er een beetje toch van toe. Groothartig zou het zijn om eindelijk in te zien dat drugs gewoon vrijgegeven behoren te worden. Ook beter voor de politie.

Nu krijgen we een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Daarvoor moet een apart gedoogakkoord worden opgesteld. Wat is dat voor onzin? Een gedoogakkoord? Gedogen doe je per geval, impulsief en spontaan. Afhankelijk van de omstandigheden. Een gedoogakkoord is gewoon een alternatief regeerakkoord waarnaar je kunt verwijzen als het gewone regeerakkoord even niet goed uitkomt. Een bron van tweedracht en een basis voor ruzie. Een voetafdruk van Geert en de rebellenclub op dit kabinet, een voetafdruk die we niet willen en waarvoor het kabinet erg moet uitkijken, wil het niet onder de voet gelopen worden.

Die kans is groot van Verschrikkelijke Geert staat nu al weer te springen om op Ground Zero in New York onrust en haat te zaaien op 11 september. Hij wil daar eens even goed te keer gaan tegen de bouw van een moskee nabij de plek waar ooit twee vliegtuigen uiterst asociaal aan een landing begonnen. De tegenstanders zien die moskee als teken van Islamisering van de VS. Old Shatterhand, Winnetou en ik zien er een teken in dat de Islam de plek als een bijzondere locatie beschouwt, als een handreiking. Geerts haatzaaierij zal bij miss Clinton wel weer in het verkeerde keelgat schieten en op die manier bouwen we langzamerhand torenhoge schulden op op de fundamenten van de gedoogsteun, een soort twintowers maar dan anders. Geerts actie is eigenlijk een herhaling van de aanslag op de twintowers, met woorden.

Liever dan dit onzinnige kabinet had ik gewoon gezien dat de VVD ging regeren, her en der zoekend naar steun in de Kamer voor zijn of haar goede en minder goede ideeen. Op die manier had je nog eens iets kunnen laten zien van je kunst, kunde en vaardigheden. Dit misvormde kabinet is een typisch product van de Lubberiaanse handjes die van jongsafaan teveel in de polderblubber hebben gezeten.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s