Stoere wiev’n rond de Beerenburg

De laatste maanden trek ik steeds meer met Kommer Sybenga op. Zijn haar wordt grijs, zijn gezicht vertoont meer vouwen maar het lijkt wel of hij zich steeds meer op zijn gemak voelt. Hij zegt dat ook. ” Iedereen voelt zich het prettigst op een bepaalde leeftijd, voor mij is dat nu, geloof ik.”  De wijsheid en omvangrijke kennis die van hem uitstralen, geven hem een nieuwe impuls.

Kommer moet lachen als ik daarmee aankomen hij wijst op het portret van Aletta Jacobs. ” Of het wijs is, weet ik niet maar zij is mijn held. Zij was eenstoere enzette door tegen alle tegenwind in. Dat is ook mijn Friese imborst, de storm kan over het grasland loeien, wij gaan er recht tegenin.”  Hij buldert daarbij van het lachen omdat hij zo’n opmerking ook eens van een Zeeuwse minister-president heeft gehoord. ” Dat is allemaal; niets bij ons vergeleken”, zegt hij dan. ” Zeeuwen zijn watjes in vergelijking met Friezen.” Nou ja, dat klinkt dan weer minder wijs maar wel zo grappig. Grappig en wijs gaat lang niet altijd samen.

” Maar ik heb mijn eigen stoere wief in huis genomen”, lacht hij terwijl hij nog steeds met zekere hand een Beerenburg inschenkt bij ons allebei. ” Ze zit nu wel veel in haar atelier maar eigenlijk is ze altijd zo geweest. Weet je hoe ik haar heb geselecteerd?”  Kommer spreekt die woorden uit alsof hij het over een paard voor de koets heeft. “Nee, daar hebben we het nooit over gehad”, zeg ik langzaam maar wel geinteresseerd. ” Nou kijk”, begint hij. ” Ik ben een echte politicus geweest en heb dus wat onduidelijke studies gevolgd zoals rechten. Daarnaast deed ik een hobbystudie zoals geschiedenis en daar deed Marie Louise net alsof ze met iets serieus bezig was. Op een avond moest ik even in de soos van de damesclub zijn en daar zat ze met haar vriendinnen rond de tafel met een glas Beertenburg in de hand, ze had het hoogste woord. Ik wist meteen, die moet ik hebben.”

En zo ging het. Marie Louise bleek een stoere vrouw te zijn die heel goed voor zichzelf op kon komen maar niet tegen mij op kon. Mijn woord was altijd nog hoger dan het hare, gelukkig maar voor de familie. En toch…ooit zei ik tegen haar ” je bent een vrouw om een wereldreis mee te maken”  en zo denk ik nog steeds over haar: eendijk van een wijf. ”

Opnieuw schenkt hij onze glazen in en ondertussen kijkt Kommer mij onderzoekend aan. ” Heb jij eigenlijk ene vriendin of ene vrouw?”  Ik schud mijn hoofd en meteen gaat Kommer verder. ” Laat me je in alle wijsheid raad geven. Neem een stoere vrouw, een vrouw die voor zichzelf op kan komen, een die haar mondje kan roeren. Dat scheelt ene hoop rottigheid en gemeier. Die heeft er ook minder last van als je eens een tijdje van huis bent. Ze vermaakt zichzelf.”

Ik weet niet goed wat ik daarop moet zeggen. Ik heb helemaal niet zo’n beeld van de vrouw die ik leuk zou vinden. ” Maar pas op voor de valselingen, ze lijken stoer maar zijn het niet. Meestal zijn ze beschadigd door een vorige relatie. Dan is elke man bij voorbaat verdacht en een sukkel, behalve als hij zich uitsluitend met onbenulligheden of geld bezighoudt. Dat zijn in werkelijkheid geen stoere vrouwen maar sjagrijnige. Je kunt ze nooit alleen laten en bereiken ook nooit de top.”

Ik zet mijn glas neer. Mijn hoofd is vol,het is tijd om te gaan. Teveel wijsheid kan ook dodelijk zijn. Ik steek hem mijn hand toe en neem afscheid. Piekerend en peinzend loop ik het grindpad af en ik bots bijna tegen ene blonde mevrouw van ongeveer mijn leeftijd aan. ” Teveel naar Aletta Jacobs gekeken?” zegt zij maar ik reageer niet. Pas twaalf passen verder kijk ik om. In haar hand heeft ze een fles Beerenburg. Ideetje?

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

#Op 9 juli van dit jaar kwam mijn bundel Zeg Politicus met columns over Kommer Sybenga uit, allemaal andere verhalen, deze staat er niet in maar maakt u wel nieuwsgierig. ISBN 789 087 081 256 Uitgeverij Betelgeuze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s