The taming of the shrew (Met dank aan Shakespeare)

Foute manen en foute vrouwen, de termen vliegen de laatste maanden over het scherm, op twitter en op weblogs of websites en grote groepen mensen bevestigen elkaar in eenmaal geschapen beelden. Mannen of vrouwen zijn “compleet fout”. Wat daarmee precies bedoeld wordt, komt zelden naar buiten behalve dan dat een man of vrouw zich ten opzichte van een min of meer leidende persoon ongewenst heeft gedragen. De aanleiding voor dat gedrag blijft meestal buiten beschouwing want nuances passen niet in aanduidingen als “fout”.

In feite is dat hele proces niet zoveel anders dan de voormalige lynchpartij waarbij iemand afgestraft wordt voor een daad die hij mogelijkerwijs helemaal niet heeft begaan. In Staphorst plachten de boeren “overspelige mannen en vrouwen” op een mestkar rond te rijden en met smerigheid te bekogelen. Nog afgezien van de vraag of overspel eerder natuurlijk gedrag dan “fout” is, wist het merendeel van de moddergooiers helemaal n iet of de beschuldigingen wel klopten. De kaalscheerderij van “Nazimeiden” in 1945 en de mishandeling van willekeurige NSB-ers in interneringskampen in dat jaar, hoort er ook bij. Wij zijn alijd bereid ons ziel op te poetsen door het kwaad bij een ander te zoeken.

Het gebeurt in kleine kring en in grote kring. Steeds opnieuw blijken mensen bereid te zijn hun kritisch vermogen overboord te zetten en degeen die het zelfverzonnen kwaad aanwijst te volgen. Alleen het aanwijzen van schuldigen is genoeg want het kwaad kan immers niet in onszelf huizen. Nee, het bevindt zich helemaal en uitsluitend in een ander die vernietigd moet worden. Dan zal het kwaad de wereld uit zijn. Dat vertelt de feeks ons. Wie zich tijdig bij de horde aansluit, is gered. 

Dat mag zo lijken, de werkelijkheid is anders want de horde kan zo maar 180 graden keren. Dan worden anderen aangewezen als fout en verkeerd. Dan blijken  we ineens tegen de stroom in te lopen ern  dan worden we zelf slachtoffer van de innerlijke feeks bij anderen. Een feeks die een minaret omtovert tot “islamisering” en Joran van der Sloot tot de duivel in mensengedaante. In werkelijkheid is er alleen maar een minaret en een buitenste schil van het “kwaad”. 

Het is hoog tijd dat we de feeks in onszelf temmen, juist nu we de beschikking  hebben gekregen over technische middelen om wereldwijd massa’s te mobiliseren. het onderwijs moet niet alleen een bodem leggen voor een goede economische positie van de individu maar ook voor het temmen van de feeks. In goed Nederlands gezegd: “Tame the shrew within or you will meet the screw without”(Tem de feeks in jezelf of je zult verneukt worden zonder dat je er iets aan kunt doen)  

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s