Wat een geëikel over logische coalities

Vandaag was het weer raak. Opnieuw las ik in de meest volkse krant van Nederland dat een coalitie van rechts het meest logisch is. Wat is dat voor onzin? Wat is dat voor selfulfilling hypocracy? Het meest logisch? Waarom?

Als reden wordt het meest bezopen argument aangedragen dat je je maar kunt voorstellen: “dan vormen de grootste winnaars een kabinet.” Alsof de meerderheid van het Nederlandse volk niet gestemd heeft op iets anders dan de grootste winnaars. Als het meest logische kabinet wordt gevormd, wordt de meerderheid aan de kant gezet of op zijn minst maar zeer ten dele gehoord.

Het is weer zo’n mantra en als politici en media het maar eindeloos herhalen, zou je bijna gaan geloven dat het waar is: een combinatie van rechts is het meest logisch. Maar logica bestaat niet in de politiek. Onderbuik en rekenmachine vormen de basis van alles wat er aan politieke tafels wordt afgesproken.  Dat twee partijen hun aanhang zien groeien, heeft daar weinig mee te maken. Het betekent niet meer en ook niet minder dan een groeiende aanhang. Daar staat tegenover dat de rest van de kiezers juist met de hakken in het zand staat en zich in géén geval willen verbinden met beide winnaars. Integendeel, en zo liggen de zaken  vandaag de dag, zij willen  met nadruk geen kabinet van de winnaars. Wat is er dan toch logisch aan een kabinet van winnaars?

Logisch is de vorming van een coalitie die het best in elkaar past, waarbij de partijprogramma’s met het minst mogelijke geweld aan elkaar gepast kunnen worden. Op die manier blijft er zoveel mogelijk van ooit gedane beloften overeind. Dat zou eigenlijk de meest logische oplossing zijn: een kabinet dat zoveel mogelijk gedane beloften in stand houdt. 

Logische coalities komen niet van links, ze komen ook niet van rechts maar ze komen uit het stemhokje. Het wordt tijd dat de kiezer dat eens duidelijk maakt  als soeverein!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s