Asdonderdag

 De grappen waren niet van de lucht toen Nederland langzaamaan bedolven raakte onder een stortvloed van IJslands as. Het vliegverkeer lag langdurig stil en dat gaf ons in de Randstad in elk geval dagenlang een soort stilte en rust om ons heen die ongekend is. Zelfs het gegil van kinderen op straat was weer te horen. Ja, soms is doodgewoon de plek waar je woont van belang. Huisje-tuintje-boompje-beestje. Het kan heel lekker zijn.

 En bij al die oubollige gedachten hoorde de laatste tijd de vraag wat er nu eigenlijk belangrijker is: een schoon gepoetst huis of op tijd komen? Persoonlijk denk ik dat de heer des huizes als hij thuiskomt in de eerste plaats op tijd aan de borrel en de maaltijd wil. Of de vloer is gezogen, de kattenbak is opgeruimd en het koper is gepoetst, zal hem op dat moment waarschijnlijk worst zijn. Ja, op tijd komen, vinden wij Nederlanders erg belangrijk.

Dat bleek maar weer eens toen  de schoonmakers aan het staken waren, jawel ook op de stations. Plotseling bleek dat hele heldere Nederlandse volkje alleen maar geïnteresseerd te zijn in  het op tijd rijden van de treinen. Dat de stations er smeriger uitzagen dan voor die tijd, viel eigenlijk niemand op. Als schoon maker voel je je dan toch wel behoorlijk in je hemd gezet, lijkt me. Waar ben je eigenlijk de hele dag mee bezig?

Niemand merkt het dat je staakt en dat is een afknapper als je actie voert voor meer loon. Nee, als schoonmaker ben je echt het voetveeg van de samenleving, dat bleek maar weer eens. Tenzij…tenzij het schoonmaken verband gaat houden met het op tijd komen natuurlijk.

 Ik bedoel maar. Er kwam uit IJsland zoveel as in onze richting dat heel veel mensen niet met het vliegtuig konden en daardoor niet op tijd thuis of op hun volgende werkafspraak waren. Is er wel iemand die daarvan de schade heeft uitgerekend en op we gaan we dat verhalen? Op de IJslandse regering? Hoe dan ook, stel je voor dat er zoveel as was neergedaald dat de treinen niet goed hadden kunnen rijden. Normaal schrikken die dingen al terug voor een paar blaadjes op de lijn. As kan dus ook heel verschrikkelijk hinderlijk zijn voor stalen wielen, lijkt mij. Alsof spoor en wielen gezandstraald worden.

Dan was het toch van groot belang geweest om die schoonmakers  als de gezwinde wiede weerga er op uit te sturen om de rails schoon te vegen? Ja, dan, dan waren die onrendabele mannen en vrouwen van de schoonmaakdiensten ineens heel erg rendabel geworden. Dan hadden ze een “punt” gehad en waren de reizigers spontaan naar hen toe gelopen om een financiële bijdrage te leveren. Als ik die schoonmakers was, zou ik een half jaar naar IJsland gaan zodat we in Nederland de tent uitstinken. Ondertussen zou ik in IJsland het vuurtje opstoken en zorgen voor een nieuwe aswolk. En dan…zou ik met een uitgestreken gezicht terugkomen en mijn diensten aanbieden. Misschien dat ze dan wel worden gewaardeerd.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s