Jobstijding of Job’s tijd en de boel bij elkaar polariseren?

 

Een paar dagen geleden al weer besloot Wouter plaats te maken voor Job Cohen. Kennelijk was de tijd rijp want die wisseling zat natuurlijk al jarenlang in  de lucht.  De beide mannen moesten er klaar voor zijn: de één om te gaan en de ander om te komen. 

Ik heb me wel een beetje gestoord aan alle malle fratsen opmerkingen over de wijze waarop Wouter Bos afscheid nam. Waarom gaan we bijvoorbeeld voor de verandering er niet eens van  uit dat iemand meent wat hij zegt? Voor de politiek en de PvdA is het aantreden van Job Cohen in mijn ogen zeker een pluspunt. De man heeft brede waardering gekregen voor de manier waarop hij Amsterdam heeft bestuurd. Dat wil niet zeggen dat er nooit iets is misgegaan. De aanleg van de Noord-Zuidlijn had volgens mij nooit plaats moeten hebben. Waarom maakt Amsterdam niet veel meer gebruik van zijn karakteristieke vervoersvormen: boot en tram? Daarmee zou de stad opvallen en dat kan nooit kwaad. Er zijn goede voorstellen en plannen voor de inzet van die transportmiddelen.  Sosm krijg ik het gevoel dat Nederlanders bang zijn om echt met iets bijzonders op de proppen te komen. In andere landen heeft men daar minder last van. Zo heb je in San Francisco nog steeds de cable car.

Persoonlijk heb ik wat moeite met Cohens oproep voor een “fatsoenlijke samenleving”.  Ik ben niet zo’n fatsoensrakker en ook geen moraalridder dus ik frons mijn wenkbrauween altijd een beetje als de nadruk teveel komt te liggen op het fatsoen. Van dat fatsoen zag ik ook wat teveel in Amsterdam, bijvoorbeeld de aanpak van de rosse buurt. Daar had het college van B&W best wat minder kunnen ingrijpen.  Fatsoen is iets voor mensen die lijden aan een absoluut gebrek aan fantasie. Aan de andere kant is het gebrek aan  respect dat komt van de kant van sommige andere politici ook niet echt te verteren.

Cohen heeft gezag en vertrouwen onder brede lagen van de bevolking en daar zit een zwakke kant aan: hij kan  het weer kwijtraken. Dat is het voordeel van sommige anderen, die zitten al op het absolute dieptepunt als het gaat om gedrag en inzichten dus daar kan niets meer van af. Dat kan  al- leen nog maar meevallen. Hoe dan ook, ik denk dat Cohen een goed boegbeeld van de PvdA kan zijn. Ik denk dan ook dat we meer met Job’s tijd te maken hebben dan met een Jobstijding. En wie vindt dat het allemaal toch nog weer heel anders zou moeten, die moet zelf maar eens in de arena treden en niet langs de kant blijven staan.

Fatsoen en de boel bij elkaar houden, dat zijn tot op heden de uitgangspunten. Ik zei al: ik ben niet zo’n fatsoensrakker. Ik kan me nog herinneren dat ik op school als 17-jarige daarover een aanvaring had met onze rector. Hij had het over het belang van beleefdheid waarop ik zei:”Beleefdheid is er alleen maar voor mensen die niet met elkaar op kunnen schieten.” Dat vond hij niet leuk maar ik geloof er nog steeds wel in. Het verschil met toen is, dat ik nu begrijp dat beleefdheid dus nodig is  omdat mensen elkaar anders de hersens inslaan.

Of Cohen fatsoen en de boel bij elkaar houden meteen in elkaars verlengde ziet, weet ik niet. Ik ben er van overtuigd dat polariseren niet slecht is. Polariseren maakt tegenstellingen duidelijk en begrijpelijk. Als iemand meent dat de Islam een gevaar is voor de samenleving, dan moet hij of zij dat vooral hardop zeggen. Als iemand anders meent dat de PVV de bijl aan de wortel der beschaving is, moet hij of zij dat ook zeggen.   Wat niet moet, is mensen voor hun individuele, persoonlijek eigenschappen afbranden. Het is atijd goed om te bedenken dat je zelf ook niet feilloos bent. In dat opzicht sprak het verweer van Cohen boekdelen toen hij in discussie was met Hero Brinkman. De laatste noemde hem “de slechtste burgemeester van Nederland”. Cohen antwoordde daarop met het ogenschijnlijk zwak klinkende “ik vind dat onnodig grievend”.  Hij had wel gelijk. Brinkman heeft nooit de persoonlijke en functionele kwaliteiten van alle 450 burgemeesters van Nederland met elkaar vergeleken. Dat had ook niet gekund. En trouwens, Brinkman sprak voor zichzelf want klaarblijkelijk zien honderdduizenden, miljoenen Nederlaners Cohen door een heel andere bril.    

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s