In ’t celibaat schuilt het kwaad

 

Iedereen weet zolangzamerhand natuurlijk waarom monniken zulke wijde pijen dragen. het zijn de boerka’s van de erotiek die alles verbergen wat daaronder gebeurt. Soutane of souteneur, het is maar de vraag.  In de afgelopen jaren is een reeks van wandaden van monniken en priesters aan het licht gekomen. Mannen die een celibaat hadden opgelegd gekregen, en aanvaard. In plaats van zich daaraan te houden, gingen zij homofiele relaties aan met weerloze mensjes. En dat terwijl homoseksualiteit door de kerk wordt beloond met het niet uitdelen van de hostie. Het is één grote knoop van huichelarij en verwarring geworden.

Nu zullen er best mensen zijn en zijn geweest die heel goed om konden en kunnen gaan met het celibaat maar een groot deel van de gemeenschap in de kerk heeft er moeite mee. Dat is altijd zo geweest en het zal altijd zo blijven. De geschriften en verhalen uit het verleden spreken niet voor niets boekdelen vol over de bastaards van de paus, dubbelkloosters met geheime doorgangen en ga zo maar door. Op zich is het celibaat wel grappig, het is één van de vele onmogelijkheden de de mens zichzelf oplegt om een doel te bereiken  dat het nastreven niet waard is.

Het celibaat moet leiden tot een soort heiligen maar in werkelijkheid kweekt het heilige boontjes die doodeenvoudig hun natuur volgen en de indruk verspreiden dat zij dat niet doen. Nu zijn kloosterlingen niet de enigen die zich daaraan schuldig maken. Er zijn politiemannen en -vrouwen die inbreken, doktoren die moorden en notarissen die zich laten omkopen. We hebben onszelf wat wijsgemaakt als het gaat om het hoog leggen van de lat. Zelfs in  het dagelijks leven blijken veel mensen moeite te hebben met opgelegde normen. Zo menen zij dat vreemdgaan en ontrouw iets met elkaar te maken hebben terwijl dat in wezen niet zo is. De behoefte van mannen om vele vrouwen te bevruchten is netzo wezenlijk voor hun natuur als de kinderwens van de vrouw. En toch doen talloze mannen, in elk geval voor het oog, zich de gesel om. In dat opzicht is het elke dag internationale vrouwendag.

Weg van de natuur…het is een karakteristiek gegeven van de mensheid. Technologie en wetenschap voeren weg van de natuur omdat die niet in staat zou zijn te geven wat we denken nodig te hebben en zo gaat het maar door. Daarbij leggen we ons voortdurend normen op en regels die de ene keer letterlijk godsonmogelijk, zoals het celibaat, en de andere keer vrij eenvoudig na te komen zijn. We zijn zo gewend geraakt aan smoezen om onszelf aan die normen te onttrekken, dat we het zelf niet eens meer merken. Eén daarvan is de inmenging van politici in zaken die hen helemaal niets aangaan. Het voortijdig uitspraken doen over zaken die bijvoorbeeld nog “onder de rechter” zijn. Het is heel wat gemakkelijker voor een politicus om daarover zijn mond te houden dan voor een priester om zich aan het celibaat te houden. Maar zelfs aan die norm, de scheiding der machten, kunnen we ons nauwelijks meer houden. Ondertussen hebben we de mond vol over mensen die hun natuur hebben  gevolgd. En laat ik duidelijk zijn: het gedrag van priesters die kinderen misbruiken is op geen enkele manier goed te praten, evenmin als het celibaat.

Het zou natuurlijk mooi zijn als we nu eens afstapten van het nastreven van een heiligenstatus en onze natuur gewoon  konden volgen. Als we eens accepteerden dat we in elkaar zitten, zoals we in elkaar zitten en zoals we nu eenmaal zijn geprogrammeerd. Of moeten we eerst wachten op een wetenschapper die via de DNA-ketens aantoont dat mannen  van nature  vreemd willen gaan en dat vrouwen zich vijftien jaar lang voorbereiden op het krijgen van een kind? Als we dat nu eens voor voldongen feit aannemen, dan valt het wat gemakkelijker om gehoorzaam te zijn aan de kleine voorschriften zoals de scheiding der machten. Weten dat je als politicus je wel met wetgeving maar niet met rechtszaken mag bezighouden. Weten dat je als landelijk politicus je niet bezig moet houden met gemeenteraadsverkiezingen. Weten als gemeentepoliticus dat je de landelijke politici niet nodig hebt voor je eigen bekendheid. Die kun je heus vanuit jezelf ook wel krijgen. Sterker nog, het is gemakkelijker door de nabijheid van je kiezer. Het is allemaal al moeilijk genoeg. Houd dus eens op de status van heilige na te streven.

Een celibaat zou nuttig kunnen zijn als het hetzelfde betekent als “schoenmaker houd je bij je leest” en schaf nu eindelijk eens dat walgelijke, collectieve kuisheidsslot op priesters af, meneer Heilige Stoel!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s