Plaatsvervangende schaamte voor godsgruwelijke waanzin

 

Toen de Duitsers op 10 ei 1940 binnenvielen, hadden de soldaten een bijzondere boodschap meegekregen. Zij zouden strijden voor een groot Duits Rijk en…om de Nederlanders te beschermen tegen het misdadig imperialisme van de Britten. Bovendien zouden ze voor de daarnaar smachtende Nederlanders de weg bereiden naar een heerlijke, nationaalsocialistische staat. Als soldaat wil je dan wel even je extra best doen en ga je je werk zien als humanitair zendingswerk.

Gisteravond liet de NOS een gesprek zien met ouders van een omgekomen soldaat in Afghanistan. Vreselijk als je je hele leven verder door moet brengen met de gedachte dat je zoon misschien wel voor helemaal niets is vermoord. Zinloos geweld zouden we zoiets noemen als het op het dorpsplein  gebeurde. Walgelijk en ik kan mij het verdriet van de ouders voorstellen, Het is een persoonijke ramp.

Toch trof mij een opmerking van de moeder. Zij pleitte voor voortzetting van de missie want “wij zouden die mensen daar toch bij de hand nemen?” Toen zakte mijn broek af. Wie heeft haar die geestelijke armoede voorgeluld? Ik vrees dat de medewerkers van Defensie daar debet aan zijn. Afghanen willen niet door ons bij de hand genomen worden evenmin als wij de zegeningen van een nationaalsocialistische staat wilden leren kennen.  Voor elke waanzin blijkt wel een misdadige rotsmoes te zijn. Misdadig omdat ze de goedgelovigen onder ons misleidt.

Afghanen zijn geen kleine kinderen en ze zijn ook niet hulpeloos. Ze willen wel onze steun bij het verdrijven van de Taliban omdat in zo’n geval hun eigen groep de baass kan worden en de Taliban onderdrukken. Dat heeft niets te maken met “bij de hand nemen”. En waar naartoe eigenlijk? Naar onze eigen feestelijke heilstaat?

Na al die eeuwen zouden we nu toch eens moetene begrijpen dat er met geweld niets te verbeteren valt in de wereld. Het superioriteitsgevoel dat spreekt uit een zin als “ik dacht dat we ze bij de hand zouden nemen” lijkt uit de negentiende eeuw te stammen. Als de Afghanen een ander leven willen, hebben ze daar niet de hulp van onze soldaten bij nodig. Ze krijgen uitsluitend een ander leven als ze er  zelf voldoende in geloven.

Daar komt bij dat de presentatie van militairen in de discussie rond het kabinet absoluut ongepast was. Militairen hebben in die zaak helemaal niets te zeggen. Zij voeren beleid uit en daarmee basta. Ze kunnen ook niets zeggen omdat zij een veel te beperkt zicht hebben op de situatie in zo’n land. Hebben zij ooit iets gelezen vantevoren over stammen, volkeren, geschiedenis en aardrijkskunde van het land? Van geloof  en cultuur, van opvoeding en verhouding tussen man en vrouw? Nee? Nou, wat DOE je er dan? Als je ergens mensen bij de hand wilt nemen, moet je eerst inburgeren.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

8 reacties op “Plaatsvervangende schaamte voor godsgruwelijke waanzin

 1. Machiel van der Schoot schreef:

  Opmerkelijk dat je dan wel zo’n duidelijke mening over de Taliban hebt.

 2. Kaj Elhorst schreef:

  Geen idee wat je bedoelt maar als de Afghanen de Taliban aan de macht laten, moeten ze dat vooral doen. Ze zullen er wel een voordeel in zien.

 3. Machiel van der Schoot schreef:

  Je schrijft dat militairen onvoldoende inzicht in de situatie hebben. Heb jij dat wel dan? Je pretendeert het in ieder geval wel. “De Afghanen …. willen onze steun bij het verdrijven van de Taliban”. Hoe kom je daarbij. De Taliban is en was bij grote delen van de bevolking populair. Stiekum kwam toch ook jouw westerse moraal en superioriteitsgevoel je stukkie binnendrijven.

 4. Kaj Elhorst schreef:

  Ik zeg dat militairen te weinig inzicht hebben, dat zegt niets over mij.En inderdaad, ik heb een redelijk inzicht in een stammencultuur.

 5. Machiel van der Schoot schreef:

  Taliban is geen stam maar een religieuse / politieke stroming. Mensen uit het Westen vinden dat niks. Maar waar bemoeien wij ons mee?

 6. Machiel van der Schoot schreef:

  Niks dus. Wat ik alleen wilde zeggen is dat jij ook besmet bent met een soort Westers superioriteitsgevoel.

 7. Kaj Elhorst schreef:

  Huh? Dus als je ergens een mening over hebt, Machiel, heb je een superioriteitsgevoel? Nou, het zal wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s