Vrouw, geniet van mij of jank!

Bovenstaande tekst voegde ik ook een vrouw toe die mij veel teveel toneel liep te spelen: janken, weglopen, krijsen, smijten met van alles en nog wat, nou ja, de hele bekende riedel. De uitwerking was verbluffend: het hele circus hield in één keer op terwijl ik nog gerekend had op een woede-uitbarsting. Niks van dat alles, integendeel. 

Sosm is het goed heel erg verschrikkelijk duidelijk te zijn in wat je zegt, ook al twijfel je zelf aan de aanvaardbaarheid ervan. Duidelijkheid schept ruimte en ruimte geeft nieuwe kansen. Daarom ben ik ook een fervente tegenstander van omzeilen en gemuts in de marge. Zeg waar het om gaat en wat je wilt, dan bied je nieuwe kansen voor iedereen.

In plaats daarvan hullen juist de leidinggevenden in deze samenleving zich veelal in mirakels. Het verbaasde me dan ook niet  toen ik vanmorgen hoorde dat er een veldslag aan de gang was in Kaboem, de hoofdstad van Afghanistan. Al jarenlang lopen politici, militairen en aanhang te beweren dat we zulke grote stappen voorwaarts maken in dat land. Een gotspe want de taliban hebben zich nu niet alleen in Afghanistan stevig gevestigd maar ook in Pakistan. Al Kajda heeft meer bondgenoten dan ooit. Maar wij houden onszelf voor dat we vorderingen maken. Omdat we erges een school hebben gebouwd die binnenort waarschijnlijk weer wordt opgeblazen, al dan niet MET kinderen.

Ja, dan heb je goed werk gedaan. Nu blijft het niet bij Afghanistan natuurlijk. Al vele jaren lang liep er een vredesmacht in Haïti rond en nu pas wordt duidelijk of dat tot enig resultaat heeft geleid. Niet echt. Wat de VN-ers niet voor elkaar kregen, maakte een aardbeving mogelijk: samenwerking tussen groepen.  Bovendien roept onze overheid al héél lang dat ze voorrang geeft aan de bestrijding van mensenhandel. Even goed krijgt ze er geen grip op. Wat ze wel heel goed kan is coffeshops en bordelen sluiten. Alsof je daar wat mee bereikt. Maar…onze overheid stelt dat ze goede vorderingen maakt.

Zoals bij de eerder genoemde vrouw, is er sprake van heel veel toneelspel. Veel drama, weinig effect. Eén keer stevig duwen tegen het systeem en alle feilen komen op verbijsterend heldere wijze naar voren. Het mag een waarschuwing zijn. Juist in deze verkiezingstijd kan ik er niet genoeg op hameren (grappig hè?): wees duidelijk en helder, concreet en reëel. Vanzelfsprekend geldt dat ook voor plannen die ween nog in petto hebben voor vredesmissies. In beginsel moet je er niet aan beginnen maar doe je het toch…vraag je dan eerst eens af in wat voor land je eigenlijk gaat rommelen. 

Vraag je ook af in wat voor land je je bevindt en zoek die sloebers in acherstadswijken nou echt eens op. Houd je mond maar zet je oren open. beloof niks maar denk na. Lees geen rapporten maar leef je in. En als iemand echt aan het toneelspelen slaat, dan zeg je: “Geniet van mij of jank” want je moet ook zeker zijn van jezelf.  Ik weet het, het klinkt moeilijk maar het valt reuze mee in de praktijk.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

http://news.google.nl/news?hl=nl&rlz=1G1GGLQ_NLNL333&q=Gevechten+in+Kaboel&lr=lang_nl&um=1&ie=UTF-8&ei=yBxUS9XrC4vW-QbR5IXaCA&sa=X&oi=news_group&ct=title&resnum=1&ved=0CAwQsQQwAA

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5772678/__Davids_verandert_geen_letter__.html?p=2,2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s