Nog één keer: veiligheid

Als ik op een WC-pot met gammele bril plaatsneem, iets wat mij op diverse plekken op aarde geregeld overkomt, loop ik het risico er af te donderen met bril en al. Om dat te voorkomen kunnen we twee dingen doen: de bril vastzetten of beter uitkijken. Als de eigenaar van de gammele mestplaats de bril vastzet, zal hij er nooit meer naar omkijken totdat iemand eraf duvelt, zijn staartbeentje breekt en een klacht indient. Mogelijk dat de eigenaar dan een nieuwe pot aanschaft totdat ook daarmee weer iets misgaat. 

In  Nederland hebben we de neiging die route te volgen. We zetten bodyscans neer omdat daarmee de laatst waargenomen terrorist ontdekt zou zijn. Het is echt te dom voor woorden, een ontkenning van het wezen van de terrorist en een overschattin g van de waarde van technologie.

In de eerste plaats heeft een terrorist het vaste doel zijn misdadige doel te bereiken en daarbij hanteert hij of zij een onverslaanbaar wapen: creativiteit en fantasie. Dat betekent dat hij of zij zich niet gebonden acht aan één beproefde methode. Integendeel, het is een sport steeds weer middelen en doelwitten te bedenken ie aan zijn perverse behoeften tegemoetkomen.

Als een terrorist met een vliegtuig in  de toren van Dubai binnenvliegt, weet je bijna zeker dat hij het de volgended week niet meer zal doen en in elk geval zijn collega’s niet.   Domme mannen als Joustra, die diamanten pleepotten op de nationale uitkeringsinstantie wilde plaatsen,  begrijpen daar helemaal niets van. Ze jakkeren  een spookbeeld na dat allang weer weg is. Eigenlijk hebben we aan die hele Joustra en zijn boevenbende helemaal niets. Ze komen wat mij in aanmerking voor klandizie bij het UWV. Ook dat zal wel weer niet doorgaan door de terroristisch hoge oprotpremie die Joustra heeft bedongen. 

Daarbij komt nog een ander probleem. Als veiligheidsmensen gaan vertrouwen op elektronica, verdommelen ze. Ze suffen in, letten minder goed op en snappen ook niet meer zo goed waarvoor ze er eigenlijk nog zijn. Ze krijgen allemaal zo’n Joustra-achtige blik in de ogen en kwispelen alleen nog als er koffie met gebak komt. Of voetballen…

Gisteravond hoorde ik dat Israël, een land waarvan we misschien iets zouden kunnen leren, het heel anders aanpakt. Daar is juist het direct menselijke contact één van de belangrijkste sleutels tot de gewenste veiligheid. Er zijn speciale ondervragers die het tijdens een “” gesprekje” meteen doorhebben of iemand kwalijke bedoelingen heeft. Dat leek mij nou ook al een veel betere oplossing. Wakkere bewakers zijn honderd keer betrouweb aarder dan chips en monitors. Ik heb  nu ene trilogie gemaakt van  het meest walgelijke onderwerp dat ik ken: veiligheid. Daarom houd ik er nu mee op. De eerste handeling die ter Horst moet nemen is Joustra de Laan uitsturen en een echte Cerberus benoemen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.encyclo.nl/begrip/verdommen

www.mijnwoordenboek.nl/EN/verb/verdommen

www.nujij.nl/zijn-we-aan-het-“verdommen”-deel-1.1139993.lynkx

www.adamco.be/?p=509

www.beteronderwijsnederland.net/node/4350

www.books.google.nl/books?isbn=9013031145

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s